Η μεσογειακή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να διατηρούν σε καλή κατάσταση τις ικανότητες μνήμης και νόησης, αναφέρει νέα μεγάλη έρευνα.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από συμμετέχοντες που είχαν καταγραφεί σε έρευνα για τα εγκεφαλικά επεισόδια, οι ερευνητές εστίασαν σε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή περισσότερων των 17.000 αντρών και γυναικών μέσης ηλικίας 64 ετών.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ που μετρούν τις ικανότητες μνήμης και νόησης. Στα 4 χρόνια της έρευνας, ποσοστό 7% των συμμετεχόντων εμφάνισαν προβλήματα με τις συγκεκριμένες ικανότητες, ανέφεραν οι ερευνητές.
Ο ερευνητής Δρ. Γεώργιος Τσιβγούλης, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι μεγαλύτερη υπακοή στη μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο νοητικής εξασθένησης στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό.
Δεν υπήρχαν αποδείξεις φυλετικών ή γεωγραφικών διαφορών ως ανταπόκριση στη διατροφή. Ωστόσο η διατροφή δεν βοήθησε τους διαβητικούς να αποφύγουν τη νοητική εξασθένηση, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι μπορεί ενδεχομένως το όφελος της μεσογειακής διατροφής να διαφέρει σε ανθρώπους με διαφορετικές νόσους.
Επειδή δεν υπάρχουν οριστικές αγωγές για την άνοια, οτιδήποτε μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να καθυστερήσουν πιθανόν την έναρξη των συμπτωμάτων, όπως αλλαγή της διατροφής είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε ο Δρ.Tσιβγούλης.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στη σκέψη και τη μνήμη. Το εύρημα ήταν το ίδιο για λευκούς και έγχρωμους.
Η μόνη εξαίρεση ήταν το ποσοστό 17% των συμμετεχόντων που είχαν διαβήτη. Μεταξύ αυτών η μεσογειακή διατροφή δεν φάνηκε να εμποδίζει την ανάπτυξη δυσκολιών στη σκέψη και τη μνήμη.
Αν και η έρευνα ανακάλυψε χαμηλότερο ποσοστό αυτών των συμπτωμάτων πρόωρης άνοιας σε ανθρώπους που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή δεν καθόρισε αιτιατή σχέση.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να γενικευθούν τα αποτελέσματα σε άλλες ομάδες και για να καθοριστεί πώς η μεσογειακή διατροφή ασκεί την νευροπροστατευτική της επίδραση στην ψυχική κατάσταση, δήλωσε ο Δρ. Τσιβγούλης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology.’
Πηγές:
‘Neurology.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}