Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν νέο λόγο για τον οποίο χρειάζεται να κοιμόμαστε-την ανανέωση ενός είδους εγκεφαλικών κυττάρων.
Ο ύπνος δίνει ώθηση στην παραγωγή κυττάρων που παράγουν τη μυελίνη, που προστατεύει το κύκλωμα του εγκεφάλου.
Τα ευρήματα μέχρι τώρα, σε ποντικούς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στοιχεία σχετικά με το ρόλο του ύπνου στην επιδιόρθωση και ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και στη σκλήρυνση κατά πλάκας, ανέφερε η ομάδα του πανεπιστημίου του Wisconsin.
Η Dr Chiara Cirelli, ανακάλυψε ότι ο ρυθμός παραγωγής της μυελίνης όσον αφορά τα κύτταρα, ανώριμους ολιγοδεντρίτες, διπλασιαζόταν όταν κοιμόνταν οι ποντικοί.
Η αύξηση ήταν πιο τονισμένη κατά τη διάρκεια του ύπνου που συνδέεται με τα όνειρα- REM-και καθοδηγούνταν από γονίδια.
Αντίθετα, τα γονίδια που εμπλέκονται στον κυτταρικό θάνατο και τις αντιδράσεις στο στρες ενεργοποιήθηκαν όταν τα πειραματόζωα πιέστηκαν να μείνουν ξύπνια.
Η Dr Cirelli, δήλωσε ότι για πολύ καιρό οι ερευνητές εστίασαν στο πώς διαφέρει η δραστηριότητα των νευρώνων όταν τα ζώα είναι ξύπνια σε σύγκριση με όταν κοιμούνται. Τώρα είναι σαφές ότι ο τρόπος που άλλα υποστηρικτικά κύτταρα στο νευρικό σύστημα λειτουργούν επίσης αλλάζει σημαντικά με βάση το αν το ζώο είναι ξύπνιο ή κοιμάται.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να επιδεινώνει ορισμένα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας νόσου που βλάπτει τη μυελίνη.
Οι μελλοντικές έρευνες θα εξετάσουν αν ο ύπνος επηρεάζει ή όχι τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, δήλωσε η ερευνήτρια.
Ο ύπνος φαίνεται αναγκαίος για το νευρικό μας σύστημα ώστε να εργάζεται κανονικά, σημειώνει το US National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).
Ο βαθύς ύπνος συμπίπτει με την απελευθέρωση της αναπτυξιακής ορμόνης σε παιδιά και νέους ενήλικες. Πολλά από τα κύτταρα του οργανισμού επίσης δείχνουν αυξημένη παραγωγή και μειωμένη διάσπαση πρωτεϊνών κατά τον ύπνο.
Καθώς οι πρωτεΐνες είναι τα οικοδομικά υλικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη των κυττάρων και την επιδιόρθωση βλαβών από παράγοντες όπως το στρες και οι υπεριώδεις ακτίνες, ο βαθύς ύπνος μπορεί πράγματι να είναι ‘ύπνος ομορφιάς’, αναφέρει το NINDS.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neuroscience.’
Πηγές:
‘Journal of Neuroscience.’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}