Το ποσό των χρημάτων που πληρώνουν οι άνθρωποι από την τσέπη τους για επώνυμα φάρμακα για τη θεραπεία νευρολογικών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2024. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέσο κόστος που καταβάλλουν ασθενείς από την τσέπη τους για φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας αυξήθηκε κατά 217% σε μια περίοδο εννέα ετών. 
"Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος από την τσέπη για τους ασθενείς έχει αυξηθεί πολύ περισσότερο από το συνολικό κόστος του φαρμάκου, γεγονός που τους επιβαρύνει δυσανάλογα", δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Amanda V. Gusovsky, MPH, Ph.D. του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

«Σε άλλες περιπτώσεις όπου εισήχθησαν γενόσημα φάρμακα και το συνολικό κόστος μειώθηκε, το κόστος από την τσέπη για τους ασθενείς δεν μειώθηκε, επομένως δεν επωφελήθηκαν από αυτές.».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το κόστος των φαρμάκων για πέντε κοινές νευρολογικές ασθένειες από το 2012 έως το 2021 χρησιμοποιώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων ιδιωτικών αποζημιώσεων υγειονομικής περίθαλψης. Στη μελέτη συμμετείχαν 186.144 άτομα με επιληψία, 169.127 με περιφερική νευροπάθεια, 60.861 με Αλτσχάιμερ ή άλλη άνοια, 54.676 με ΣΚΠ και 45.909 με νόσο του Πάρκινσον.

Τα φάρμακα για την ΣΚΠ είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος, με το μέσο κόστος φαρμάκων από την τσέπη να αυξάνεται από 750 δολ. ετησίως το 2012 σε 2.378 δολ. ετησίως το 2021. 

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξουμε λύσεις πολιτικής, όπως ανώτατα όρια κόστους, τιμολόγηση με βάση την αξία και ενθάρρυνση της παραγωγής γενόσημων φαρμάκων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, υπογράμμισε η Amanda V. Gusovsky».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κόστος πολλών φαρμάκων για αυτές τις ασθένειες μειώθηκε κατά 48% έως 80%  μετά την εισαγωγή μιας γενόσημης έκδοσης του φαρμάκου.

Η Gusovsky είπε ότι τόσο οι νευρολόγοι όσο και οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν τη χρήση γενόσημων ή βιο-ομοειδών φαρμάκων όπου είναι διαθέσιμα για τον έλεγχο του κόστους. Σημείωσε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το υψηλό κόστος μπορεί να δημιουργήσει επιβαρύνσεις όπως ιατρικό χρέος, παράλειψη φαγητού ή άλλων βασικών αγαθών ή μη λήψη φαρμάκων όσο συχνά συνταγογραφείται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές και υψηλότερο κόστος αργότερα.

Πηγές:
American Academy of Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η δύναμη του μητρικού γάλακτος και το όφελος στην υγεία του ανθρώπου
Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει δυσλειτουργία στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές για πιο εύκολη καθημερινότητα