Οι άντρες με υψηλά επίπεδα εχθρικότητας, θυμού και κατάθλιψης εμφανίζουν αύξηση στους δείκτες φλεγμονής μακροπρόθεσμα, γεγονός το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Steven Boyle δηλώνει ότι τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω ενδείξεις ότι το μείγμα αυτό είναι βλαβερό για την υγεία και σημειώνει ότι δεν είναι καλό να νιώθει κάποιος αισθήματα εχθρικότητας, θυμού και κατάθλιψης.
Τέτοιοι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν από καιρό συσχετιστεί με καρδιαγγειακές ασθένειες, αλλά ο μηχανισμός μέσω του οποίου βλάπτουν την καρδιά και τα αγγεία δεν έχει εντοπιστεί, σημειώνει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό ‘Brain, Behavior and Immunity’.
Ωστόσο υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα συναισθήματα αυτά συμβάλλουν σε φλεγμονή στον οργανισμό.
Για να ερευνήσει την πιθανότητα αυτή, η ομάδα εξέτασε τα επίπεδα δυο δεικτών φλεγμονής, το C3 και C4 σε 313 άντρες, ηλικίας 50 ετών κατά μέσον όρο. Αξιολόγησαν τα επίπεδα εχθρικότητας, θυμού και κατάθλιψης το 1985 και μέτρησαν τους δείκτες το 1992, το 1997 και το 2002.
Οι άντρες με τα υψηλότερα επίπεδα θυμού, κατάθλιψης και εχθρικότητας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων C3 μεταξύ του 1992 και του 2002, ενώ δεν φάνηκε συσχετισμός με τον δείκτη C4.
Η έρευνα έχει συσχετίσει τα υψηλότερα επίπεδα του C3 με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αρρυθμίας και διαβήτη, σημειώνει η ερευνητική ομάδα. Πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις στην υπόθεση ότι συναισθηματικοί παράγοντες συμβάλλουν σε προβλήματα υγείας, με το να επηρεάζουν τα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη θα αναζητήσουν θεραπεία, σημειώνουν οι ερευνητές, πολλοί άνθρωποι με εχθρικότητα μπορεί να μην το συνειδητοποιούν και να μην αναζητούν βοήθεια.
Ο ερευνητής πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η επίδραση της προσωπικότητας στην υγεία. Για παράδειγμα, πιστεύει πως βοηθούν τεχνικές μείωσης του στρες.
Ακόμα και αν θυμώνει κάποιος, οι συνέπειες μπορεί να είναι λιγότερο έντονες αν ξέρει να ηρεμεί πιο γρήγορα ή αν αναπτύξει τεχνικές για να θυμώνει λιγότερο εύκολα, καταλήγει ο ερευνητής.
Πηγές:
‘Brain, Behavior and Immunity’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}