Η ορμόνη που μας βοηθά να καταλάβουμε ότι έχει επέλθει κορεσμός, όταν τρώμε, φαίνεται πως επίσης ελέγχει την επιθυμία μας για ορισμένες τροφές, σύμφωνα με ερευνητές. Το εύρημα αυτό ρίχνει φως στο λόγο για τον οποίο παχαίνουν οι άνθρωποι και μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Η έρευνα έδειξε ότι ασθενείς με σπάνια γενετική διαταραχή και έλλειψη της ορμόνης λεπτίνη έτρωγαν λιγότερo μετά την έγχυση της ορμόνης, δήλωσε ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Καίμποριτζ, Dr. Farooqi.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η ορμόνη δεν βοηθά ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος να χάσουν κιλά αλλά οι επιστήμονες ακόμα δεν κατανοούν τη λειτουργία της ολοκληρωτικά.
Ο ερευνητής δήλωσε ότι μελετώντας ασθενείς που δεν έχουν λεπτίνη και στη συνέχεια χορηγώντας τους αγωγή με λεπτίνη, μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει και πώς λειτουργεί η λεπτίνη στον εγκέφαλο.
Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’, οι επιστήμονες ερεύνησαν για κυκλώματα στον εγκέφαλο που σηματοδοτούν πότε κάποιος πεινά ή αισθάνεται κορεσμό και ανακάλυψαν ότι σχετίζονταν με περιοχές που είχαν σχέση με την ευχαρίστηση για τις τροφές.
Για να εξετάσουν τη λειτουργία της ορμόνης έδειξαν στους εθελοντές φωτογραφίες διαφορετικών ειδών τροφίμων, από κέικ σοκολάτας και πίτσα έως λιγότερο νόστιμα τρόφιμα, όπως το μπρόκολο και το λάχανο.
Οι ασθενείς με τη γενετική διαταραχή είχαν επιθυμία για όλες τις τροφές, έτρωγαν υπερβολικά και ήταν παχύσαρκοι.
Με απεικονιστική μέθοδο παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών καθώς ανταποκρίνονταν σε φωτογραφίες και εντόπισαν αρκετές περιοχές που έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε σχέση με την επιθυμία των τροφών.
Μετά από ένεση λεπτίνης, παρατηρήθηκε ότι οι περιοχές που προηγουμένως εμφάνιζαν δραστηριότητα όλη την ώρα στην εμφάνιση τροφής, ήταν ενεργές μόνο όταν οι άνθρωποι δεν είχαν καταναλώσει τροφή την προηγούμενη νύχτα, γεγονός φυσιολογικό.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επιθυμία για τροφή οφείλεται στη βιολογία και όχι στην απληστία, γεγονός το οποίο προκαλεί υπερφαγία και παχυσαρκία.
Η κατανόηση της λειτουργίας της λεπτίνης ενδεχομένως θα οδηγήσει σε νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και θα βοηθήσει τους παχύσαρκους να αδυνατίσουν.
Πηγές:
‘Science’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}