Η λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων μπορεί να βοηθά τον ασθενή με γρίπη να αισθάνεται καλύτερα, αλλά μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτόν.
Νέα έρευνα, του πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Proceedings of the Royal Society’ προβλέπει ότι ασθενείς με γρίπη που λαμβάνουν φάρμακα με συστατικά που μειώνουν τον πυρετό και στη συνέχεια έρχονται σε επαφή με άλλους ενθαρρύνουν τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
Ο ερευνητής David Earn, δήλωσε ότι επειδή ο πυρετός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του ιού στον οργανισμό και να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλους, η λήψη αντιπυρετικών μπορεί να αυξήσει τη μετάδοση της γρίπης.
Μετά από υπολογισμούς αριθμών, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η αποφυγή των φαρμάκων με ιβουπροφένη, ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) και ακετυλοσαλικυλικό οξύ και η παραμονή στο σπίτι θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές.
Η έρευνα, υπολογίζει ότι έως 1.000 ζωές στη Βόρειο Αμερική κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν.
Ο καθηγητής Ben Bolker, δήλωσε ότι συνδύασε μια αλυσίδα αριθμών-πόσοι άνθρωποι έχουν γρίπη, πόσοι από αυτούς λαμβάνουν αντιπυρετικά, πόσο αυξάνεται η ποσότητα του ιού που εκπέμπουν, πόσο η πιθανότητα να επηρεάσουν κάποιον άλλο και πόσο επηρεάζεται το συνολικό μέγεθος της επιδημίας εποχικής γρίπης.
Όταν συνδυαστούν όλοι οι παραπάνω αριθμοί, η απάντηση είναι ότι αυξάνεται το μέγεθος της ετήσιας επιδημίας γρίπης κατά περίπου 5%.
Αυτό μοιάζει με μικρό ποσοστό, αλλά αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των ανθρώπων που νοσούν με γρίπη σε ετήσια βάση, είναι πολύ σημαντικό.
Η επιδημία της γρίπης είναι τεράστια, πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους, οπότε το 5% είναι πολύ, δήλωσε ο ερευνητής.
Αν προσθέσουμε και τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη γρίπη, ο αριθμός γίνεται ακόμα πιο σημαντικός.
Ο Bolker προειδοποιεί ότι υπάρχει αβεβαιότητα στους αριθμούς, σε μεγάλο βαθμό επειδή η μελέτη του τρόπου μετάδοσης της γρίπης είναι δύσκολη.
Πηγές:
‘Proceedings of the Royal Society’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}