Βακτήριο που ευθύνεται για τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί ενδεχομένως να εμπλέκεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.
Πειράματα σε ποντικούς, από την ερευνητική ομάδα του Weill Cornell Medical College, αποκάλυψαν ότι τοξίνη που παρήχθη από το σπάνιο στέλεχος του Clostridium perfringens προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλο παρόμοια με αυτή που προκαλείται από τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Προηγούμενη έρευνα της ίδια ομάδας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'PLoS ONE', εντόπισε το στέλεχος του C. perfringens που παράγει τοξίνη σε νεαρή γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ωστόσο, ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς χρειάζεται νέα έρευνα για την εξέταση της σχέσης.
Το C. perfringens, βρίσκεται στο έδαφος και σε μολυσμένο, ατελώς μαγειρεμένο κρέας και εμφανίζεται με διάφορα στελέχη.
Τα περισσότερα περιστατικά μόλυνσης του ανθρώπου εμφανίζονται με τροφική δηλητηρίαση, που συνήθως υποχωρεί σε περίπου μια ημέρα.
Συγκεκριμένο στέλεχος του C. perfringens, Type B, το οποίο εντόπισε σε άνθρωπο για πρώτη φορά η ομάδα του Weill, παράγει τοξίνη που μπορεί να ‘ταξιδέψει’ μέσω του αίματος στον εγκέφαλο.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε τρωκτικά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τοξίνη έψιλον περνούσε το φραγμό αίματος-εγκεφάλου και εξουδετέρωνε κύτταρα που παράγουν μυελίνη.
Η ερευνήτρια Jennifer Linden, θεωρεί τα ευρήματα σημαντικά, επειδή αν επιβεβαιωθεί ότι η τοξίνη έψιλον προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα εμβόλιο ή αντίσωμα θα μπορούσε πιθανόν να σταματήσει ή να προλάβει τη νόσο.
Η ερευνήτρια παρουσίασε τα νέα ευρήματα σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολόγων.
Πηγές:
Weill Cornell Medical College.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}