Εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει τη νόσο Alzheimer μέχρι 3 χρόνια πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων αναπτύχθηκε από επιστήμονες, που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση της άνοιας σε ηλικιωμένους.
Ωστόσο, το τεστ εγείρει ηθικά ζητήματα, καθώς είναι μόνο 90% ακριβές στην τρέχουσα μορφή του-που σημαίνει ότι 1 στους 10 θα μπορούσε να διαγνωστεί λανθασμένα ότι έχει άνοια.
Ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τεστ αίματος για τη νόσο Alzheimer θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζήτηση θεραπείας, εντοπίζοντας τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο και που θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο από πειραματικές αγωγές.
Το τεστ αίματος βασίζεται στην ανάλυση των λιπιδίων του αίματος που αρχίζουν να αλλάζουν ως αποτέλεσμα της διάσπασης στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων.
Ερευνητές, με επικεφαλής τον Howard Federoff, του Georgetown University Medical Centre στην Ουάσιγκτον, εντόπισαν 10 λιπίδια στο αίμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα αρχικά σημάδια του Alzheimer ή άλλων μορφών άνοιας.
Ο Dr Federoff δήλωσε ότι το καινοτόμο τεστ προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο νοητικής εξασθένησης και μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ασθενείw και οι οικογένειές τους σχεδιάζουν την αντιμετώπιση της πάθησης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Medicine’.
Αφορά τη λήψη δειγμάτων αίματος από 525 υγιείς εθελοντές άνω των 70 ετών που παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια.
Οι ερευνητές εντόπισαν τα 10 λιπίδια όταν οι εθελοντές παρουσίασαν τα πρώτα σημάδια άνοιας και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους ίδιους ‘βιοδείκτες’ για να προβλέψουν ποιος θα εμφανίσει στη συνέχεια την πάθηση.
Τα λιπίδια μπόρεσαν να ξεχωρίσουν με ακρίβεια 90% τις 2 διαφορετικές ομάδες-τους φυσιολογικούς εθελοντές που θα προχωρούσαν σε ελαφριά νοητική εξασθένηση ή νόσο του Alzheimer εντός 2-3 ετών και όσους θα παρέμεναν φυσιολογικοί στο κοντινό μέλλον.
Αν και χρειάζεται νέα έρευνα για τη βελτίωση της ακρίβειας και την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εμπορικά εντός λίγων ετών, ιδιαίτερα για να εντοπιστούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο και που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές.
Πηγές:
‘Nature Medicine’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}