Περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, το 2012, ήταν αποτέλεσμα της κατανάλωσης αλκοόλ, αναφέρει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, ποσοστό 16% των ανθρώπων στον πλανήτη που χρησιμοποιούν αλκοόλ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μεγάλοι πότες.
Η νέα έρευνα, που εξέτασε τις τάσεις στη χρήση αλκοόλ σε 194 χώρες- μέλη του ΠΟΥ, ανακάλυψε ότι η Ευρώπη είναι στην κορυφή του καταλόγου ως περιοχή με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ ανά κεφαλή, αν και το ποσοστό έχει παραμείνει σταθερό τα προηγούμενα 5 χρόνια.
Τα 5 τελευταία χρόνια, η χρήση αλκοόλ, επίσης, παρέμενε αμετάβλητη στην Αφρική και την Αμερική. Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στη νοτιονατολική Ασία και τις περιοχές του δυτικού Ειρηνικού.
Η έκθεση ανακάλυψε ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με το αλκοόλ ήταν πιο συνήθης στους άντρες παρά στις γυναίκες. Ποσοστό 7,6% των θανάτων στους άντρες έναντι 4% στις γυναίκες, παγκοσμίως, συνδέθηκε με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ωστόσο οι συγγραφείς της έρευνας δήλωσαν ότι η κατάχρηση αλκοόλ στις γυναίκες βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Παρόμοια έκθεση του 2011 ανακάλυψε ότι ποσοστό 6,2% όλων των θανάτων στους άντρες συνδέονταν με το αλκοόλ, έναντι 1,1% των θανάτων στις γυναίκες.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με το αλκοόλ αυξήθηκε από τα 2,5 εκατομμύρια που ανέφερε η έκθεση του 2011.
Είναι γνωστό πως η κατάχρηση αλκοόλ θέτει έναν άνθρωπο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση νόσων όπως κίρρωση του ήπατος, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτηση. Το αλκοόλ αποτελεί επίσης παράγοντα για πολλούς τυχαίους θανάτους από τραυματισμούς σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πτώσεις και άλλα αίτια.
Η έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ φθάνει κατά μέσον όρο τα 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ το έτος, για κάθε χρόνο, ανά άτομο ηλικίας 15 ετών ή μεγαλύτερο.
Ωστόσο, καθώς μόνο περίπου το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού πίνει αλκοόλ, αυτό σημαίνει ότι όσοι πίνουν, καταναλώνουν κατά μέσον όρο 1 λίτρα καθαρό αλκοόλ το χρόνο.
Ο Dr. Shekhar Saxena, του Π.Ο.Υ, δήλωσε ότι ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος επηρεάζονται περισσότερο από τις κοινωνικές συνέπειες και τις συνέπειες του αλκοόλ στην υγεία. Πρόσθεσε, ότι συχνά απουσιάζει η ποιοτική φροντίδα και είναι λιγότερο προστατευμένες από τα λειτουργικά οικογενειακά δίκτυα ή τα δίκτυα της κοινότητας.
Πηγές:
Π.Ο.Υ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}