Επιστήμη & Ζωή

Το ρετινοϊκό οξύ στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Νέα ανακάλυψη σχετικά με παράγωγο της βιταμίνης Α θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγή για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, να εμποδίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές και να διευκολύνει τη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 16:05

Ερευνητές του University of Montreal, ανακάλυψαν ότι το ρετινοϊκό οξύ, παράγωγο της βιταμίνης Α, μπορεί να μετατρέψει τα λιπώδη κύτταρα σε καφέ χρώματος.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγή για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, να εμποδίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές και να διευκολύνει τη ρύθμιση του βάρους.

Γνωστό ως το ‘’καλό λίπος’’ του οργανισμού, το καφέ λίπος είναι προτιμότερο από το λευκό λόγω της ιδιότητάς του να δημιουργεί θερμότητα.
Αυτό ονομάζεται θερμογένεση και οδηγεί σε έναν ενεργό μεταβολισμό.

Τα μιτοχόνδρια των καφέ λιπωδών κυττάρων είναι ικανά να οξειδώσουν γρήγορα το λιπαρό οξύ, για να παράξει θερμότητα.
Για να συμβεί αυτό, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η άσκηση δεν είναι απαραίτητη. Αυτό σημαίνει ότι τα καφέ λιπώδη κύτταρα αυξάνουν το μεταβολισμό χαλάρωσης. Για παράδειγμα, κάποιος που τρώει πολύ και δεν ασκείται ποτέ μπορεί να έχει πολλά μικρά καφέ λιπώδη κύτταρα.
Καφέ λίπος υπάρχει στα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτά έχουν τη μεγαλύτερη συσσώρευση βιταμίνης Α στο ήπαρ τους.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, γνωστά για την αντίσταση στο διαβήτη και σε ποντικούς που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, με τάση για διαβήτη και παχυσαρκία.

Στους παχύσαρκους ποντικούς που αντιμετωπίστηκαν με ρετινοϊκό οξύ εμφανίστηκαν καρδιακά οφέλη, όπως αυξημένη κυτταρική διάρκεια ζωής, πρόληψη της εξασθένηση των μυών και ερεθισμός των καρδιοπροστατευτικών γονιδίων, δήλωσε ο ερευνητής Daniel-Constantin Manolescu.
Το ρετινοϊκό οξύ παίζει ρόλο στην κυτταρική ωρίμανση και διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, και φαίνεται να κατευθύνει νέα λιπώδη κύτταρα να γίνουν καφέ.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.’’

 

Πηγές:
‘’Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.’’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων