Επιστήμη & Ζωή

Το καφέ λίπος μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το καφέ λίπος βελτιώνει την ευαισθησία σε αυτήν, τον έλεγχο του σακχάρου και το μεταβολισμό καύσης λίπους.

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014, 13:24

Άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους έχουν μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το καφέ λίπος βελτιώνει την ευαισθησία σε αυτήν, τον έλεγχο του σακχάρου και το μεταβολισμό καύσης λίπους.

Ο Labros Sidossis, καθηγητής στο University Texas Medical Branch at Galveston, δήλωσε ότι πρόκειται για καλά νέα για υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους. ‘’Πρόκειται για καλά νέα για ανθρώπους με αντίσταση ινσουλίνης και διαβήτη και υποδεικνύουν ότι το καφέ λίπος μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτεί σημαντικός αντιδιαβητικός ιστός.’’

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι το καφέ λίπος παίζει ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με το U.S. National Institutes of Health.

Οι ερευνητές, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Diabetes’’, συνέκριναν τη δαπάνη ενέργειας σε χαλάρωση, τη χρήση σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη μιας ομάδας υγιών αντρών με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα καφέ λίπους.

Οι άντρες εκτέθηκαν είτε σε φυσιολογικές είτε σε ελαφρώς κρύες θερμοκρασίες για 5 έως 8 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και αναπνοής για να παρακολουθήσουν αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, σακχάρου και ινσουλίνης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης την κατανάλωση οξυγόνου όλου του οργανισμού και το ποσοστό παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα.
Ελήφθησαν δείγματα ιστού καφέ και λευκού λίπους. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα για διαφορές στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και στην έκφραση των γονιδίων.
Όταν εκτίθεται σε ελαφρώς κρύες θερμοκρασίες, το καφέ λίπος μπορεί να ενισχύσει τη δαπάνη ενέργειας και να κάψει θερμίδες, αποκάλυψε η έρευνα.

Ο Sidossis εξηγεί ότι οι ερευνητές έδειξαν ότι η έκθεση σε ελαφρύ κρύο αύξησε τη δαπάνη ενέργειας όλου του οργανισμού, την απομάκρυνση της γλυκόζης από το κυκλοφορικό και βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άντρες που είχαν σημαντική ποσότητα καφέ λίπους. Τα αποτελέσματα στηρίζουν την έννοια ότι το καφέ λίπος μπορεί ενδεχομένως να λειτουργεί ως ιστός κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

 

Πηγές:
‘’Diabetes’’.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων