Επιστήμη & Ζωή

Το πολύ αλάτι βλάπτει τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ερευνητές παρατήρησαν ότι ασθενείς με τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού είχαν περίπου 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, 17:38

Η μεγάλη περιεκτικότητα της διατροφής σε αλάτι μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συμπτώματα τη σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αργεντινή.

Ο ερευνητής Dr. Mauricio Farez, του Raul Carrea Institute for Neurological Research, στο Μπουένος ‘Αιρες, δήλωσε ότι πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως η βιταμίνη D, το κάπνισμα και η λοίμωξη με τον ιό Epstein Barr. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να είναι ακόμα ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι το αλάτι μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει την αυτοάνοσο αντίδραση που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο Farez προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν δείχνει πως το αλάτι οδηγεί σε επιδείνωση της νόσου αλλά πως φαίνεται ότι υπάρχει σχέση.
Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή έρευνα παρατήρησης, που δείχνει σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της δραστηριότητας της νόσου και τα στοιχεία χρειάζεται να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες έρευνες.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα νατρίου, κρεατινίνης και βιταμίνης D στο αίμα και στα ούρα 70 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Παρατήρησε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά νάτριο μεταξύ 2 και 4,8 γραμμαρίων και όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 4,8 γραμμάρια είχαν μέχρι 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σχέση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Για να ελέγξουν την εξέλιξη της νόσου στον εγκέφαλο ασθενών οι ερευνητές ανέλυσαν ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Ανακάλυψαν ότι ασθενείς που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού είχαν περίπου 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της νόσου σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν σε δεύτερη ομάδα 52 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Ο Farez δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε στους ασθενείς να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.’’

 

 

Πηγές:
‘’Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.’’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων