Επιστήμη & Ζωή

Ένα φρούτο την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Οι άνθρωποι που περιλαμβάνουν πάντα τα φρούτα στην καθημερινή διατροφή τους έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου, σύμφωνα με εκτενή μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2014, 12:19

Επιπλέον, η 7ετής μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που δεν παραλείπουν να φάνε ένα φρούτο κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο να υποστούν κάποιον από τους δύο συχνότερους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για τις ανάγκες τις μελέτης, η κατανάλωση των φρούτων κατηγοριοποιήθηκε σε «ποτέ», «μηνιαία», «μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα», «τέσσερις έως έξι ημέρες την εβδομάδα» και «καθημερινά».

Όσο συχνότερα έτρωγαν οι άνθρωποι φρούτα, τόσο περισσότερο μειώνονταν ο κίνδυνος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έτρωγαν φρούτα, όσοι έτρωγαν καθημερινά μείωσαν τα ποσοστά να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο - η οποία προκαλεί έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια - κατά 15%.

Τα ποσοστά για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο - ο πιο συχνός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου παρουσιάστηκαν μειωμένα κατά 25% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν φρούτα καθημερινά, και τα ποσοστά αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%.

Εκείνοι που κατανάλωναν φρούτα καθημερινά είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (3.4 / 4.1mmHg χαμηλότερη συστολική / διαστολική) συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογίας Εταιρεία, στη Βαρκελώνη.

Η μελέτη δεν εξέτασε κατά πόσον η βελτίωση της υγείας ήταν ανάλογη με την ποσότητα των φρούτων που καταναλώνονταν καθημερινά. 

Η μέση κατανάλωση όμως όσων έτρωγαν καθημερινά φρούτα ήταν 1,5 μερίδες - πολύ λιγότερες δηλαδή από τις συστάσεις των ειδικών που επιβάλουν την κατανάλωση 5 μερίδων ανά ημέρα.

Τον Μάρτιο μια μελέτη από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 42%.

Η μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα περιέλαβε 451.681 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην έναρξη της έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης υπήρξαν 19.300 περιπτώσεις καρδιακής νόσου και 19.689 εγκεφαλικά επεισόδια.

Σχεδόν το 18% των συμμετεχόντων κατανάλωναν καθημερινά φρούτα, ενώ το 6,3% δεν κατανάλωνε φρούτα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων