Γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών σε σχέση με αυτές που δεν νοσούν, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Η ερευνήτρια, Sandra Cassard, του John Hopkins University στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι καθώς η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος το να έχει κάποιος αρκετές θρεπτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου ή στη μείωση του κινδύνου υποτροπών σε όσους ήδη έχουν τη νόσο.
Η έρευνα περιέλαβε 27 λευκές γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, ηλικίας 18 έως 60 ετών και μια ομάδα ελέγχου 30 υγιών λευκών γυναικών.
Κατά μέσον όρο, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν χαμηλότερα επίπεδα 5 αντιοξειδωτικών ή αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών. Φυλλικού οξέως από τροφές, βιταμίνης Ε, μαγνησίου, κουερσετίνης και λουτείνης- ζεαξανθίνης.
Σε γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, η μέση καθημερινή πρόσληψη φυλλικού οξέως ήταν 244 μικρογραμμάρια σε σύγκριση με 321 που είχαν οι υγιείς γυναίκες.
Η μέση καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου ήταν 254 mg στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 321 mg σε υγιείς γυναίκες. Η συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη ήταν 320 mg.
Η έρευνα που θα παρουσιαστεί σε συνέδριο αναφέρει ότι οι γυναίκες με τη νόσο είχαν επίσης επίσης χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά.
Έρευνες που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.
Η Cassard δήλωσε ότι τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης σημαντικά για την καλή υγεία και βοηθούν στη μείωση της επίδρασης άλλων ειδών βλάβης που μπορεί να συμβούν σε κυτταρικό επίπεδο και να συμβάλλουν σε νευρολογικές νόσους όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πρόσθεσε ότι αν οι διατροφικές διαφορές που εντοπίστηκαν στην έρευνα είναι αιτία ή αποτέλεσμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι ακόμα σαφές.
Πηγές:
Ξένος τύπος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}