Αν και η αιτία της σχέσης δεν είναι σαφής, η οστεοπόρωση και η αιφνίδια απώλεια ακοής συχνά συνδυάζονται, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Ταιβάν.
Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Kai-Jen Tien, του Chi Mei Medical Center, στην Ταιβάν, εξέτασε περισσότερους από 10.000 κατοίκους της χώρας που είχαν διαγνωστεί με οστεοπόρωση, μεταξύ 1999 και 2008. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους συνέκριναν με σχεδόν 32.000 ανθρώπους χωρίς τη νόσο.
Μέχρι το τέλος του 2011, άνθρωποι με οστεοπόρωση είχαν 76% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αιφνίδιας απώλειας ακοής-ανεξήγητης, γρήγορης απώλειας ακοής που συνήθως συμβαίνει στο ένα αυτί.
Αυτού του είδους η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί μεμιάς ή σε διάστημα αρκετών ημερών και συχνά είναι παροδική. Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που εμφανίζουν αιφνίδια απώλεια ακοής θα ανακτήσουν την ακοή τους και περίπου το 85% των ανθρώπων που αντιμετωπίζονται για τη νόσο ανακτούν μέρος της ακοής.
Οποιαδήποτε και αν είναι η σχέση, αυξανόμενες ενδείξεις αναφέρουν ότι η οστεοπόρωση δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των οστών αλλά και το καρδιαγγειακό σύστημα, δήλωσε ο ερευνητής.
Η αιφνίδια απώλεια ακοής μπορεί ενδεχομένως απλώς να είναι ακόμα ένα πιο ευρύ πρόβλημα υγείας που να συνδέεται με την οστεοπόρωση, δήλωσε ο Tien.
Ενώ η έρευνα δεν μπορούσε να αποδείξει αιτιατή σχέση και οι αιτίες της σύνδεσης παραμένουν ασαφείς, οι ερευνητές εικάζουν ότι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, η φλεγμονή και η απομετάλλωση των ιστών μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν στη σχέση μεταξύ της εξασθένησης των οστών και της γρήγορης απώλειας της ακοής.
Ο Tien δήλωσε ότι ασθενείς που έχουν οστεοπόρωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αναζητήσουν περίθαλψη αμέσως αν εμφανίσουν απώλεια ακοής.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’’
Πηγές:
‘’Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}