Νέα έρευνα, υπέδειξε ότι η ανάκληση θετικών αναμνήσεων αναστρέφει την κατάθλιψη που προκαλείται λόγω στρες.
Επιστήμονες του RIKEN-MIT Center for Neural Circuit Genetics, ανακάλυψαν ότι η τεχνητή επανεργοποίηση των αναμνήσεων που αποθηκεύονται κατά τη διάρκεια μιας ευχάριστης εμπειρίας μπορεί να καταστείλει την επίδραση της κατάθλιψης που προκαλείται από το στρες.
Η έρευνα δείχνει πώς αρνητικές και θετικές αναμνήσεις αλληλεπιδρούν στις διαταραχές συναισθήματος και υποδεικνύει συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα για μελλοντικές κλινικές έρευνες.
Η έρευνα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αν μια θετική ανάμνηση μπορεί να διαγράψει μια αρνητική.
Για να απαντηθεί η ερώτηση, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένους ποντικούς των οποίων τα κύτταρα μνήμης από την οδοντωτή έλικα θα μπορούσαν να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια δημιουργίας αναμνήσεων και στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν και πάλι με οπτική ίνα που απελευθερώνει μπλε φως, η οποία εμφυτεύτηκε στην οδοντωτή έλικα.
Η ερευνητική ομάδα θα μπορούσε να εστιάσει στα κύτταρα μνήμης που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων εμπειριών.
Τα ευρήματα έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τη μνήμη και τη σχέση της με το στρες και την κατάθλιψη. Η αλληλεπίδραση θετικών και αρνητικών εμπειριών και οι αντίστοιχες αναμνήσεις δεν έχουν κατανοηθεί επαρκώς, αλλά τα ευρήματα ανοίγουν δρόμο προς νέες προσεγγίσεις όσον αφορά τη θεραπεία των διαταραχών συναισθήματος που θα μπορούσαν να είναι βοηθητικές για τους ασθενείς στο μέλλον.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς να καταλήξουν αν θετικές αναμνήσεις, γενικά, μπορούν να μετριάσουν την επίδραση της κατάθλιψης λόγω στρες.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι κύτταρα στην οδοντωτή έλικα είναι υποσχόμενοι στόχοι για θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αρνητική διάθεση.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Nature.’’
Πηγές:
‘’Nature.’’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}