Οι ερευνητές λένε ότι αυτό ίσως οφείλεται σε διαφορές στην ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς.
Η σχετική μελέτη έγινε με ανάλυση των ιατρικών φακέλλων 146.743 ασθενών που είχαν πάθει έμφραγμα στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν επί 17 χρόνια, καταγράφοντας τους θανάτους.
Έτσι υπολόγισαν ότι κατά μέσον όρο ένας 65χρονος άντρας χάνει 5,1 έτη από το προσδόκιμο επιβίωσής του όταν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου, αλλά μία συνομήλική του γυναίκα 10 έτη.
Αυτό σημαίνει ότι το έμφραγμα μειώνει κατά 29% την εναπομείνουσα ζωή των ανδρών και κατά 41% εκείνη των γυναικών.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology» είναι η πρώτη του είδους που λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών.
«Ανακαλύψαμε ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερα έτη ζωής ύστερα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, με έναν από τους δυνητικούς λόγους να είναι ότι δεν λαμβάνουν φροντίδα εφάμιλλη με εκείνη των ανδρών» δήλωσε ο Harlan Krumholz, MD, MS., Harold H. Hines Jr. Professor of Medicine (Cardiology), Yale School of Medicine. «Η έρευνα καταδεικνύει το μειονέκτημα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας και υποδηλώνει ότι η υψηλότερη ποιότητα της φροντίδας για όλους μπορεί να αποτελεί χρήσιμη επιλογή».
Ανάλογα ήταν τα ευρήματα και κατά τη σύγκριση των λευκών ασθενών με τους Αφροαμερικανούς, αν και σε αυτή την περίπτωση οι γυναίκες φάνηκε να ζουν λίγο περισσότερο από τους άντρες.
Συνολικά, το ποσοστό επιβίωσης έως το τέλος της έρευνας ήταν 8,3% για τους λευκούς άντρες, 6,4% για τις λευκές γυναίκες, 5,8% για τις Αφροαμερικανίδες και 5,4% για τους Αφροαμερικανούς.
Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}