«Αν και η υψηλή δόση βιταμίνης D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, η αύξηση αυτή είναι μόλις 1% και δεν μεταφράζεται σε κέρδη για την οστική μάζα στην σπονδυλική στήλη, στο ισχίο ή συνολικά στο σώμα» δήλωσε η Dr. Karen Hansen, associate professor of Medicine, University of Wisconsin School of Medicine & Public Health, Madison.
Επίσης η έρευνα δεν έδειξε να επηρεάζει η βιταμίνη D ούτε την μυϊκή μάζα, δύο τεστ της μυϊκής φυσικής κατάσης ή τον κίνδυνο πτώσης.
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine».
Οι ερευνητές λένε ότι σχεδόν οι μισές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εκδηλώνουν κάποιου είδους οστικό κάταγμα εξαιτίας χαμηλής οστικής μάζας, χαμηλής μυϊκής μάζας ή/και χαμηλής οστικής πυκνότητας.
Η νέα έρευνα έγινε σε 230 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μεταξύ 2010-2013 οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και λάμβαναν υψηλή ή χαμηλή δόση της βιταμίνης, ή εικονικό φάρμακο.
Στο τέλος 12 μηνών, όσες είχαν πάρει εικονικό φάρμακο είχαν μείωση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά λίγο περισσότερο από 1%. Η ομάδα που έπαιρνε χαμηλή δόση βιταμίνης D είχε μείωση περίπου 2%. Και η ομάδα που έπαιρνε υψηλή δόση είχε αύξηση του ρυθμού απορρόφησης ασβεστίου κατά 1% - ποσοστό που δεν είναι αρκετό για ενίσχυση των οστών, σύμφωνα με την Hansen και τους συνεργάτες της.
Η ομάδα της χαμηλής δόσης λάμβανε 800 IU βιταμίνη D την ημέρα και η ομάδα της υψηλής δόσης 50000 IU.
Πηγές:
JAMA Internal Medicine
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}