Nα εισαχθούν άμεσα κόφτες από τον ΕΟΠΥΥ στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν διαγνωστικές εξετάσεις ζητούν πάροχοι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τονίζοντας ότι αυτοί είναι μονόδρομος, αν θέλει το κράτος να εξοικονομήσει χρήματα και από την άλλη οι πάροχοι να δουν περιορισμό του clawback που καταβάλλουν. Εκτιμάται ότι οι κόφτες μπορούν να μειώσουν έως και το 10% των αναγκαστικών επιστροφών που πληρώνουν οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
Σήμερα υπάρχουν 104 θεραπευτικά πρωτόκολλα εκ των οποίων τα 59 αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (περιλαμβάνονται σε αυτά τα φάρμακα) και άλλα 45 που αναφέρονται στα Νοσοκομεία. 

Στα 59 περιλαμβάνονται μόλις 2 που αφορούν διαγνωστικές εξετάσεις, έχουν ψηφιοποιηθεί από την ΗΔΙΚΑ και έχουν μπει κόφτες από τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα, έχουν ψηφιοποιηθεί τα πρωτόκολλα για την υπερλιπιδαιμία και την οστεοπόρωση, ενώ εκκρεμούν κόφτες για την καρδιακή ανεπάρκεια, την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη. Πρωτόκολλα που έχουν υποβληθεί από τις ομάδες εργασίας.  

Οπως μας ανέφεραν αποκλειστικά οι πηγές μας,  μολονότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τεράστια άλματα προόδου στην ψηφιοποίηση των πρωτοκόλλων από την ΗΔΙΚΑ., ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην εισαγωγή κοφτών ζημιώνοντας κράτος και παρόχους.

Το συντονιστικό όργανο των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει τονίσει επανειλημμένα την επιτακτική ανάγκη ο ΕΟΠΥΥ και η ΗΔΙΚΑ να συνεργαστούν και να εξασφαλίσουν ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί επαναληψιμότητας μιας εξέτασης (αλλά και αρκετοί ακόμη που είναι αναγκαίο να εισαχθούν) να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Αυτό μπορεί να γίνει με τεκμηριωμένα/παραπεμπτικά εξετάσεων. Αρα να εισαχθούν συνταγογραφικοί κανόνες- φίλτρα που θα δικαιολογούνται από το προφίλ των ασφαλισμένων (όπως αυτό φαίνεται από τον ιατρικό φάκελο ασθενούς) και θα στηρίζονται στην ιατρική ανάγκη που θα γνωματεύει ο θεράπων ιατρός. Παράλληλα έχει ζητηθεί και η υποχρεωτική δημιουργία και υλοποίηση πρωτοκόλλου συνταγογράφησης για κάθε νέα διαγνωστική εξέταση που θα καλύπτεται από τον ΕΚΠΥ.

Ολα τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε μία τελευταία επιστολή του Συντονιστικού οργάνου των παρόχων προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Θέμα: Διαμαρτυρία για την επιβολή ποινών στον ιατρικό κόσμο και άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων

"Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να επαναλάβουμε τη θέση του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. ότι είμαστε υπέρ της πλήρους εφαρμογής των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Μετά την εφαρμογή αυτών και εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιος ιατρός υπερσυνταγογραφεί δύναται να τον καλείτε σε διευκρινήσεις. Οι οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και ίσως κυρώσεις σε ιατρούς που συνταγογραφούν εκτός ορίων θα πρέπει να έπονται της εφαρμογής των πρωτόκολλων.

Ανακοινώσεις που έχουν αναγγελθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που προβλέπει τον έλεγχο της συνταγογράφησης των ιατρών για διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι άκυρες με δεδομένο ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ζητούμε επομένως αυτή η εγκύκλιος να αποσυρθεί και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση μετά την πλήρη εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τα οποία άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η ψηφιοποίηση αυτών και να μη στηρίζεται ο οποιοσδήποτε έλεγχος ιατρού σε στατιστικούς μέσους όρους". 

Τέλος, οι πηγές μας αναφέρουν ότι πρέπει να γίνει εκ νέου επανεκκίνηση στο πρόγραμμα Δοξιάδη, καθώς η επιτυχία της πρώτης δράσης για τον καρκίνο του μαστού δεν έχει φανεί τουλάχιστον έως τώρα στα άλλα προγράμματα που ξεκίνησαν (για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας)  και ενόψει ενεργοποίησης δράσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Το πρόγραμμα εμφανίζει αρρυθμίες και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, αν θέλει το κράτος να πιάσει τους στόχους των προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας -Σπύρος Δοξιάδης. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέτρες στα νεφρά: Ποια είναι τα συμπτώματα
Κατάγματα σε παιδιά: Πού οφείλεται η αύξηση
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη