Νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι όσοι καπνίζουν τακτικά έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο απώλειας δοντιών.
Οι άντρες καπνιστές έχουν μέχρι 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν δόντια σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνίστριες έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες.
Ο ερευνητής, καθηγητής Thomas Dietrich, του University of Birmingham, εξήγησε ότι τα περισσότερα δόντια χάνονται ως αποτέλεσμα φθοράς ή χρόνιας περιοδοντίτιδας.
Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για περιοδοντίτιδα, εξηγώντας πιθανόν το υψηλότερο επίπεδο της απώλειας δοντιών στους καπνιστές.
Το κάπνισμα μπορεί να καλύψει την αιμορραγία των ούλων. Ως αποτέλεσμα, τα ούλα ενός καπνιστή μπορούν να φαίνονται πιο υγιή από ότι είναι.
Ο καθηγητής Dietrich, πρόσθεσε ότι είναι δυσάρεστο ότι το κάπνισμα μπορεί να κρύψει την επίπτωση της περιοδοντίτιδας, καθώς οι άνθρωποι συχνά δεν βλέπουν το πρόβλημα μέχρι να έχει προχωρήσει πολύ. Τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει αρκετά γρήγορα τον κίνδυνο.
Τελικά, ένας πρώην καπνιστής θα έχει τον ίδιο κίνδυνο για απώλεια δοντιών με κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ, αν και για αυτό μπορούν να χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια.
Ο Kolade Oluwagbemigun, του German Institute of Human Nutrition, δήλωσε ότι η περιοδοντίτιδα και η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι η πρώτη εμφανής επίπτωση στην υγεία ενός καπνιστή.
Επομένως, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο διακοπής πριν την πιθανή έναρξη πάθησης απειλητικής για τη ζωή, όπως νόσο των πνευμόνων ή καρκίνο του πνεύμονος.
Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτης, και βασίζονται σε στοιχεία 23.376 συμμετεχόντων που στόχευαν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ καπνίσματος, διακοπής του και απώλειας δοντιών σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας δοντιών ήταν πιο ισχυρή σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με άλλες ομάδες.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι η σχέση εξαρτιόταν από τη δόση. Όσοι κάπνιζαν πολύ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας δοντιών σε σχέση με όσους κάπνιζαν λιγότερα τσιγάρα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ''Journal of Dental Research.''
Πηγές:
''Journal of Dental Research.''
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}