Επιστήμη & Ζωή

Η αποφυγή κορεσμένων λιπαρών και χαμηλής ποιότητας υδατανθράκων ωφελεί την καρδιά

Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει νέα έρευνα.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015, 19:29

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο ερευνητής Frank Hu, του Harvard T.H. Chan School of Public Health, ανακάλυψε ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν λιγότερα λιπαρά οξέα, τα αντικαθιστούσαν με χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες που δεν ήταν ωφέλιμοι για την πρόληψη καρδιοπάθειας.

Ο Hu δήλωσε ότι τα ευρήματα υπέδειξαν ότι όταν οι ασθενείς κάνουν αλλαγές του τρόπου ζωής στη διατροφή τους, οι καρδιολόγοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης.

Ερευνητές παρακολούθησαν 84.628 γυναίκες και 42.908 άντρες που δεν έπασχαν από διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο και κατέγραψαν 7.667 περιστατικά στεφανιαίας νόσου.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και νέες διαγνώσεις μέσω ερωτηματολογίων στην έναρξη και κάθε 2 έως 4 χρόνια, για 24 έως 30 χρόνια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες, γενικά αντικαθιστούσαν θερμίδες από κορεσμένα λιπαρά με θερμίδες από χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως άσπρο ψωμί ή πατάτες παρά με θερμίδες από ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται σε ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια ή με υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες όπως αυτοί των σιτηρών ολικής άλεσης.

Η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες από κορεσμένα λιπαρά με ισοδύναμη πρόσληψη είτε πολυακόρεστων λιπαρών, είτε μονοακόρεστων είτε υδατανθράκων από δημητριακά ολικής άλεσης συνδέθηκε με 25%, 15% και 9% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου αντίστοιχα.

Αντίθετα, η αντικατάσταση του 5% της ενέργειας που λαμβανόταν από τα ακόρεστα λιπαρά με υδατάνθρακες από κατεργασμένο άμυλο ή σάκχαρα δεν συνδεόταν ούτε με αυξημένο ούτε με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American College of Cardiology.’’

Πηγές:
‘’Journal of the American College of Cardiology.’’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων