Ενήλικες που γεννήθηκαν με καρδιακές βλάβες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.
Ερευνητές με επικεφαλής την Dr. Ariane Marelli, του McGill University στον Καναδά, θέλησε να ερευνήσει τη συχνότητα, τον κίνδυνο και τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ανέλυσαν στοιχεία 29.638 ασθενών με συγγενείς καρδιακές βλάβες, ηλικίας 18-64 ετών, και συνέκριναν τα στοιχεία με αυτά που παρατηρήθηκαν στο γενικό πληθυσμό του Κεμπέκ.
Ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια είχαν 9-12 φορές υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 55 ετών, ενώ ο κίνδυνος ήταν 2-4 φορές υψηλότερος σε ασθενείς μεταξύ 55-64 ετών. Είχαν επίσης 5-6 φορές υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 55 και 2-3 φορές υψηλότερο μεταξύ 55-64 ετών.
Από αυτούς που είχαν συγγενείς καρδιοπάθειες, 8,9% των αντρών και 6,8% των γυναικών υπέστησαν τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 65 ετών. Καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης και πρόσφατη καρδιακή προσβολή ήταν οι ισχυρότεροι προγνωστικοί παράγοντες ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Ο ερευνητής Dr. Jonas Lanz, του McGill University, δήλωσε ότι ήταν γνωστό πως υπήρχε σχέση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με καρδιακές βλάβες αλλά οι ερευνητές εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν πως ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας.
Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η αρρυθμία και η υπέρταση μπορεί ενδεχομένως να υποδιαγιγνώσκονται σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες.
Η Dr. Marelli τονίζει τη σημασία των τακτικών επισκέψεων σε καρδιολόγο, για ενήλικες με καρδιακές βλάβες, καθώς έγκαιρος εντοπισμός και αγωγή τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πηγές:
Circulation.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}