Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν βιώσει κάποιο επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους φαίνεται πως έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής νόσου, υποδεικνύει νέα έρευνα.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε περισσότερους από 10.000 Αμερικανούς, ηλικίας 60 ετών και άνω. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές όσοι είχαν εμφανίσει κάποιο επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης παρουσίαζαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες για καρδιοπάθεια σε σχέση με ανθρώπους που δεν είχαν βιώσει κατάθλιψη.
Η σχέση εξακολουθούσε να ισχύει όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες σχετικούς με την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, λήψη φαρμάκων και υπέρταση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Psychosomatic Medicine’ και έρχονται να προστεθούν σε ενδείξεις άλλων ερευνών που συνδέουν την κατάθλιψη με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.
Σε αντίθεση με πολλές προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές της νέας μελέτης εξέτασαν την κατάθλιψη σε διάρκεια ετών και όχι μόνο την πρόσφατη εμπειρία κατάθλιψης, εξηγεί η Dr.Nancy Petry, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, στο Φάρμιγκτον.
Επιπλέον, κοίταξαν για διαγνώσεις κλινικής κατάθλιψης και όχι μόνο για απλά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ύπαρξή της.
Σε ανθρώπους με ιστορικό μείζονος κατάθλιψης η ερευνήτρια σημειώνει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως σοφή σκέψη θα ήταν οι τακτικές εξετάσεις για την καρδιά. Ο έλεγχος άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως για παράδειγμα μείωση της αρτηριακής πίεσης, διακοπή του καπνίσματος, αλλαγή στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, θα μπορούσε να περιορίσει τον αυξημένο κίνδυνο.
Άντρες και γυναίκες που είχαν εμφανίσει ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης είχαν παρόμοιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο με αυτούς που είχαν εμφανίσει πολλά επεισόδια.
Ειδικοί υποψιάζονται ότι μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μέσω άμεσων σωματικών αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη ενισχύει τη δραστηριότητα κυττάρων που οδηγούν προς τη θρόμβωση.
Μπορεί επίσης να επιδρά στο ανοσοποιητικό ή το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα, που βοηθούν στον έλεγχο της αντίδρασης της καρδιάς στο στρες της καθημερινότητας.
Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάζει την υγεία της καρδιάς με έμμεσο τρόπο.
Άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υιοθετούν υγιή τρόπο ζωής ή να παραμένουν σε αγωγή για παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου όπως η υπέρταση.
Πηγές:
‘Psychosomatic Medicine’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}