Τα τροφαντά μωρά μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ευτυχισμένα, ανακοίνωσαν Καναδοί ερευνητές, μετά από έρευνα στην οποία αποκαλύφτηκε ότι άνθρωποι που είχαν χαμηλό σωματικό βάρος όταν γεννήθηκαν έχουν την τάση να παρουσιάζουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους.
Δύσκολες συνθήκες στη μήτρα που παρεμβάλλονται με την ανάπτυξη ενός εμβρύου μπορεί επίσης να προκαλούν αλλαγές στον εγκέφαλο, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry’.
Ο Ian Colman του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στη Βρετανία εξέτασε αρχεία 4.600 Βρετανών που γεννήθηκαν το 1946 και έλαβαν μέρος σε έρευνα 40 ετών.
Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ακόμα και άνθρωποι με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν μικρότερο σωματικό βάρος όταν γεννήθηκαν σε σχέση με αυτούς που είχαν ψυχική υγεία. Ερευνητές εκτιμούν ότι καθώς προοδευτικά μειωνόταν στην έρευνα το βάρος στη γέννηση ήταν περισσότερο πιθανό ένας άνθρωπος να υπέφερε αργότερα από συναισθηματική διαταραχή.
Καθώς αυξανόταν το σωματικό βάρος παρατηρήθηκε ότι η πιθανότητα να πάθει κάποιος κατάθλιψη ή άγχος κατά τη διάρκεια της ζωής του μειωνόταν.
Η ερευνητική ομάδα απλώς κοίταξε τα αρχεία και δεν προσπάθησε να βρει την πιθανή αιτία. Ο Colman σημειώνει ότι είναι πιθανό να περνούν ορμόνες του στρες μέσω του πλακούντα στο έμβρυο όταν οι μητέρες είναι αγχωμένες. Αν η θεωρία είναι σωστή, σημειώνει ο ερευνητής, θα πρέπει να παρατηρεί κανείς ότι όταν συμβαίνουν στρεσογόνες καταστάσεις οι άνθρωποι που έχουνγεννηθεί με μικρότερο βάρος θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγχος ή κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, όταν η μητέρα έχει στρες, η ροή του αίματος στη μήτρα περιορίζεται και το έμβρυο παίρνει λιγότερες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να οδηγούν σε χαμηλότερο σωματικό βάρος στη γέννα. Δεν θα έχουν όλα τα αδύνατα μωρά φτωχή ψυχική υγεία, σημειώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι στα αρχεία του 1946 δεν αναφέρεται αν τα μωρά γεννήθηκαν πρόωρα.
Άλλες έρευνες έχουν συσχετίσει το χαμηλό σωματικό βάρος με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή.
Πηγές:
Biological Psychiatry’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}