Αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη μπορεί να σημαίνει η υπερβολική χρήση του smartphone στους νεαρούς ενήλικες, αναφέρει νέα έρευνα.
Μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 300 φοιτητές έδειξε πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης κάποιας αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως μέσο άμυνας. Από την άλλη πλευρά, φάνηκε πως ο κίνδυνος δεν αυξάνεται αν χρησιμοποιούμε το κινητό μας είτε για να ξεφύγουμε από την ανία, είτε για διασκέδαση.
Το ζήτημα είναι, δηλώνουν οι επιστήμονες, πως καθώς εύκολα έχουμε πρόσβαση σε μυριάδες εφαρμογές, είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσουμε αποκομμένοι από τον πραγματικό κόσμο, όπως και να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τα αληθινά μας προβλήματα, χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές μας συσκευές για να ξεφύγουμε.
Πάντως, ακόμα δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς η αιτία. Υπάρχει η πιθανότητα τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα στρες ή καταθλιπτικών τάσεων να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές περισσότερο, αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: η υπερβολική χρήση να οδηγεί στα συμπτώματα αυτά.
Το πρώτο κομμάτι της έρευνας περιείχε ερωτηματολόγια σχετικά με την χρήση τεχνολογίας και τα συναισθήματα, και συμπληρώθηκε από 318 προπτυχιακούς φοιτητές. Έπειτα, για να μελετηθεί η χρήση τεχνολογίας σε καταστάσεις έντονου στρες, η ομάδα ζήτησε από 72 φοιτητές να γράψουν για πέντε λεπτά σχετικά με κάποιο ελάττωμά τους, που τους έκανε να αισθάνονται άβολα. Έπειτα, τα γραπτά τους συλλέχθηκαν με σκοπό (όπως ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες) να μελετηθούν γρήγορα, και το 1/3 των συμμετεχόντων δεν είχαν πρόσβαση σε τεχνολογία, το 1/3 είχαν πρόσβαση μόνο στο κινητό τους, και το τελευταίο 1/3 είχε πρόσβαση μόνο σε ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Οι συμμετέχοντες που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα στρες—συγκεκριμένα, είχαν 64% λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν άγχος σε σχέση με όσους δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τεχνολογία.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν σαν κάποιου είδους αμυντικό μηχανισμό, που μπορούσε να χαλαρώσει τους συμμετέχοντες που αισθάνονταν στρες. Η επίδρασή του, όμως, όπως σημειώθηκε, ήταν σύντομη, και φαίνεται πως η χρήση της τεχνολογίας σαν μέθοδος ανακούφισης από το άγχος μπορεί να υποβαθμίσει άλλες μεθόδους αντιμετώπισης του άγχους.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα smartphones. Οι συσκευές από μόνες τους δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική ψυχολογική επίδραση. Όλα φαίνεται πως έχουν να κάνουν με τον σκοπό του ατόμου που χρησιμοποιεί το κινητό.
Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Computers in Human Behavior τον Μάιο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}