Υψηλότερα συμπτώματα επιδεινούμενης κατάθλιψης συνδέθηκαν με την άνοια, σε πρόσφατη έρευνα του University of California San Francisco, είτε ως ένδειξη είτε ως σύμπτωμα νοητικής εξασθένησης σε ασθενείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ενώ η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διάφορα είδη άνοιας σε προηγούμενες έρευνες, η καθοδική πορεία των συμπτωμάτων που συνδέονται με αυξανόμενη νοητική δυσκολία δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς χωρίς συμπτώματα άνοιας που όμως είχαν συνεχή, σοβαρή και κλιμακούμενη κατάθλιψη εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης.
Η Dr. Allison Kaup, του University of California San Francisco, δήλωσε ότι αν και δεν μπορούμε να αποκλείουμε ότι η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να προμηνύει άνοια ως αρχικό σύμπτωμα ή μπορεί ενδεχομένως να είναι συναισθηματική αντίδραση στη νοητική εξασθένηση η έρευνα ανακάλυψε σχεδόν διπλάσια αύξηση σε όσους είχαν υψηλά και αυξανόμενα συμπτώματα Αυτό υποδεικνύει ότι συγκεκριμένη τάση συμπτωμάτων κατάθλιψης μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου.
Οι ερευνητές επέλεξαν 2.488 λευκούς και έγχρωμους ενήλικες. Ποσοστό 53,1% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 74 χρόνια στην έναρξη της έρευνας. Από τους συμμετέχοντες, 62% είχε συνεχή ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης, 32,2% είχε μέτρια και αυξανόμενα συμπτώματα και 5,8% είχε υψηλά και αυξανόμενα συμπτώματα.
Από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 62% είχε συνεχή ελάχιστα συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό 32,2% είχε μέτρια και αυξανόμενα συμπτώματα και ποσοστό 5,8% είχε υψηλά και αυξανόμενα συμπτώματα.
Στα 6 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 12,3% των συμμετεχόντων με ελάχιστα συμπτώματα εμφάνισε άνοια, ενώ το 21,4 % όσων είχαν υψηλά και κλιμακούμενα συμπτώματα εμφάνισε τη νοητική πάθηση. Όσοι είχαν μετρίου επιπέδου συμπτώματα, επίσης είχαν υψηλότερα ποσοστά άνοιας, αν και εξαφανίστηκαν όταν συγκρίθηκε το επίπεδο νοητικής λειτουργίας μεταξύ των ομάδων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να εξετάζονται πιο συχνά για κατάθλιψη και καταθλιπτικά συμπτώματα.
Η Kaup δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυξάνουν την πιθανότητα η νοητική υγεία των ηλικιωμένων να μπορεί να βελτιωθεί με παρεμβάσεις για τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, όπως ψυχοθεραπεία ή άλλες συμπεριφορικές παρεμβάσεις ή φάρμακα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Jama Psychiatry’’.
Πηγές:
‘’Jama Psychiatry’’.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}