Νέα έρευνα έδειξε ότι υψηλότερα σκορ στον δείκτη Dietary Inflammatory Index (DII) συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση άνοιας από όλα τα αίτια και νόσου Alzheimer.

Η διατροφή έχει εντοπιστεί ως πιθανή οδός μείωσης του κινδύνου άνοιας. Προηγούμενες έρευνες παρατήρησης συνέδεσαν την αντιφλεγμονώδη διατροφή- όπως Μεσογειακή και MIND -με πιο αργή έκπτωση νοητικών ικανοτήτων και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι υψηλότερα σκορ DII συνδέονται με συστημική φλεγμονή, που θεωρείται ότι συμβάλλει σε νευροεκφυλιστικές διαδικασίες.

Στη νέα μελέτη (Glenn Biggs Institute for Alzheimer's & Neurodegenerative Diseases at UT Health San Antonio, Boston University School of Medicine και Framingham Heart Study) που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia, ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία κοόρτης από την Framingham Heart Study (FHS) Offspring για να αναλύσουν διατροφικά στοιχεία, εμφάνιση άνοιας και νόσου Alzheimer για περίοδο 13 ετών κατά μέσον όρο.

Περιελήφθησαν 1.487 συμμετέχοντες 60 ετών ή μεγαλύτεροι που στην έναρξη δεν είχαν άνοια. Διατροφικές πληροφορίες ελήφθησαν από ερωτηματολόγια για τη συχνότητα κατανάλωση τροφών σε 3 κύκλους χρονικά.

Σκορ DII υπολογίστηκαν για 36 διατροφικά συστατικά, που κατηγοριοποιήθηκαν ως αντιφλεγμονώδη ή προφλεγμονώδη. Υψηλότερα θετικά σκορ έδειχναν περισσότερο προφλεγμονώδεις διατροφές.

Από τους 1.487 συμμετέχοντες, 246 εμφάνισαν άνοια από όλα τα αίτια, περιλαμβανομένων 187 περιστατικών. Συμμετέχοντες με υψηλότερα σκορ DII, ενδεικτικά προφλεγμονωδών διατροφών, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας από όλα τα αίτια και Αλτσχάιμερ.

Για κάθε αύξηση στο σκορ DII κατά μια μονάδα, ο κίνδυνος άνοιας από όλα τα αίτια αυξανόταν κατά 21%. Παρόμοια αύξηση στα σκορ συνδεόταν με 20% υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Όταν οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τα σκορ DII,  αυτοί με τις πιο προφλεγμονώδεις διατροφές είχαν 84% υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια από όλα τα αίτια σε σύγκριση με αυτούς με την πιο αντιφλεγμονώδη διατροφή.

Η σχέση παρέμενε μετά την προσαρμογή για δημογραφικά στοιχεία, τρόπο ζωής και κλινικούς παράγοντες όπως φύλο, ηλικία, εκπαίδευση, ΔΜΣ, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα και συνολική πρόσληψη ενέργειας.

Τα ευρήματα στηρίζουν την υπόθεση ότι οι προφλεγμονώδεις διατροφές συμβάλλουν σε νευροεκφυλιστικές διαδικασίες, πιθανόν μέσω συστημικών οδών φλεγμονής.

Η χρόνια φλεγμονή λόγω διατροφής υψηλής σε προφλεγμονώδη συστατικά- όπως κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες- ενδεχομένως μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και να προάγει τη δημιουργία πλάκας βήτα αμυλοειδούς-χαρακτηριστικού του Alzheimer.

Aντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως φλαβονοειδή και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί ενδεχομένως να εξουδετερώνουν την επίδραση, μειώνοντας την παραγωγή κυτοκινών και στηρίζοντας την υγεία του εγκεφάλου.

Καθώς η μελέτη ήταν έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει αιτιατή σχέση, Το εύρημα για 84% αυξημένο συσχετισμό μεταξύ των υψηλότερων και χαμηλότερων σκορ είναι σημαντικό.

Tα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι διατροφικές παρεμβάσεις με έμφαση τις αντιφλεγμονώδεις τροφές μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας ως μακροχρόνια στρατηγική.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως να δοκιμάσουμε παντζάρι σε σκόνη;
O Ά. Γεωργιάδης για την επίτευξη του στόχου απορρόφησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2024 στα έργα του ΤΑΑ
Μια συνεργασία αγάπης και στήριξης για τους ογκολογικούς ασθενείς