Επιστήμη & Ζωή

H έλλειψη φυλλικού οξέως συνδέεται με την άνοια

H άνοια είναι τρεις φορές πιο συνήθης σε ανθρώπους με έλλειψη φυλικού οξέως, που βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008, 13:15

H άνοια είναι τρεις φορές πιο συνήθης σε ανθρώπους με έλλειψη φυλικού οξέως, που βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry’ εξέτασε 518 συνταξιούχους από τη Νότια Κορέα για δυο χρόνια.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το φυλικό οξύ και η νόσος Αlzheimer συνδέονται, αν και η έλλειψη μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας.

Η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προστεθεί η βιταμίνη στο ψωμί και το αλεύρι.

Αυτό κυρίως είναι προς όφελος των εγκύων και των εμβρύων, καθώς το φυλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη του εμβρύου, ενώ οι έρευνες δίνουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί επίσης να εμποδίσει την άνοια.

Ωστόσο, η ακριβής σχέση μεταξύ της έλλειψης φυλλικού οξέως και της άνοιας παραμένει ασαφής καθώς θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα όσο και αιτία.

Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Chonnam της Νότιας Κορέας σημειώνει στην έρευνα αυτή την εκδοχή, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές στις θρεπτικές ουσίες θα μπορούσαν να συσχετιστούν με άλλα σημάδια που εμφανίζονται πριν την άνοια, στα οποία περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους και η χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Αν και η απώλεια βάρους δεν είναι πιθανό να αλλάξει τις θρεπτικές ουσίες στο αίμα μπορεί να αποτελεί και ένδειξη διατροφικών αλλαγών στην ποιότητα της προσλαμβανόμενης τροφής.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 3,5% των εθελοντών είχαν αρχικά έλλειψη φυλλικού οξέως. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια μέχρι το τέλος της έρευνας.

Η ασθένεια ήταν πιο συνήθης στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με μικρή σχετικά μόρφωση και ανενεργοί, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο Clive Ballard, της Ένωσης Alzheimer της Βρετανίας δήλωσε ότι η έρευνα είναι ακόμα ένα παράδειγμα του γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους να τρέφονται σωστά, με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Β και αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα δυνητικά οφέλη του να εμποδίζει κάποιος την άνοια μπορούν μόνο να επιβεβαιωθούν πλήρως με κλινική δοκιμή μεγάλης έκτασης καθώς μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες διατροφής ή τρόπου ζωής.

Πηγές:
‘Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων