Αντίθετα, στα παχύσαρκα αγόρια ίσως ισχύει το αντίστροφο: όσα έχουν πολλά περιττά κιλά διατρέχουν ελαφρά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άσθμα, τροφικές αλλεργίες και δερματικό έκζεμα, συγκριτικά με τα συνομήλικά τους αγόρια με φυσιολογικό βάρος σώματος.
"Η έρευνά μας έδειξε ότι υπάρχει άμεση αύξηση στον αριθμό των ατοπικών (αλλεργικών) νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία στα κορίτσια που ζουν σε αστικά κέντρα, αλλά όχι στα αγόρια", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Sairaman Nagarajan, παθολόγος στο Τμήμα Παιδιατρικής του SUNY Downstate Medical Center στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Ο Nagarajan και οι συνεργάτες του θα παρουσιάζουν αναλυτικά την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI 2017) που πραγματοποιείται στην Ατλάντα.
Όπως εξηγούν σε δελτίο Τύπου του συνεδρίου, στην έρευνά τους συμμετείχαν 113 παιδιά, το 55% από τα οποία ήταν αγόρια. Όλα ζουν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η μέση ηλικία τους είναι 8-9 ετών και είναι όλα υγιή, με εξαίρεση βέβαια τις αλλεργίες που κάποια από αυτά έχουν.
Οι επιστήμονες έλαβαν το ιατρικό ιστορικό των παιδιών για να αξιολογήσουν την αλλεργική κατάστασή τους. Ειδικότερα αναζήτησαν συμπτώματα και διαγνώσεις για άσθμα, τροφικές αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα και/ή έκζεμα. Στη συνέχεια βαθμολόγησαν τα παιδιά ανάλογα με τις αλλεργικές παθήσεις που είχαν. Όσες είχαν πολλές, έλαβαν υψηλότερη βαθμολογία.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το μέσο αλλεργικό σκορ ήταν υψηλότερο στα παχύσαρκα κορίτσια, συγκριτικά με τα αδύνατα. Ήταν 4 έναντι 2,6. Αντίθετα, στα αγόρια η διαφορά ήταν ελαφρά ευνοϊκή για τα παχύσαρκα, συγκριτικά με τα αδύνατα: 3 έναντι 3,4.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται αυτή η διαφορά, αλλά "μία πιθανή εξήγηση είναι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλούν περισσότερες ατοπίες (αλλεργίες) στα κορίτσια", εξήγησε ο Nagarajan.
Πηγές:
AAAAI 2017
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}