Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους σημαίνουν πως πρέπει είναι πολύ προσεκτικοί οι γιατροί ώστε να εντοπίζουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα των ασθενών και να τους προτείνουν θεραπείες που θα βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η κατάθλιψη είναι πολύ συνηθισμένη στα άτομα με χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, που είναι μία επίμονη φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (ιγμόρεια) η οποία προκαλεί παχιές βλέννες και παρεμποδίζει την αναπνοή και τον ύπνο.
Η νόσος εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και έκκριμα, μείωση της αίσθησης της όσφρησης και δημιουργία αισθήματος πόνου ή πίεσης γύρω από τα μάτια, τη μύτη ή το μέτωπο. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κακοσμία στόματος, βήχα που συχνά επιδεινώνεται τη νύχτα, πόνο στο αυτί, πονόλαιμο, πόνο στη γνάθο και τα δόντια, και κόπωση.
Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και ένας στους τέσσερις ασθενείς με χρόνια παραρρινοκολπίτιδα έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.
"Ανακαλύψαμε ότι απ’ όλα τα συμπτώματα της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, η σοβαρότητα της καταθλιπτικής διάθεσης και οι εκδηλώσεις της ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνδεόταν με την απουσία από τη δουλειά", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Ahmad Sedaghat, χειρουργός παραρρινίων κόλπων στο Massachusetts Eye and Ear και επίκουρος καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας στο Harvard Medical School.
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 107 πάσχοντες από χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, έδειξε ακόμα ότι την ποιότητα ζωής τους δεν μειώνουν μόνο οι δυσκολίες στην αναπνοή και στον ύπνο, αλλά και η απόφραξη της μύτης, και ο πόνος στα αυτιά και στο πρόσωπο.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι κατά μέσο όσο έχαναν 13 ημέρες το χρόνο (κάτι περισσότερο από μία μέρα κάθε μήνα) από τη δουλειά τους εξαιτίας της κακής ψυχικής διάθεσής τους. Αντίθετα, τα υπόλοιπα συμπτώματα, όπως ο κακός ύπνος και η ρινική συμφόρηση, δεν οδηγούσαν σε απώλεια ημερών εργασίας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology.
Πηγές:
Annals of Allergy, Asthma and Immunology, Reuters
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}