Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Brigham και του «Womens΄Hospital» οι οποίοι αξιολόγησαν στοιχεία από την Εθνική Βάση Δεδομένων Καρκίνου περίπου 3.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Cancer Immunology Research.
Οι ασθενείς με μελάνωμα (στάδιο 4) με μεταστάσεις στον εγκέφαλο που έλαβαν ανοσοθεραπεία αποκλεισμού σημείων ελέγχου επιβίωσαν κατά μέσο όρο δύο φορές περισσότερο από εκείνους που δεν είχαν λάβει ανοσοθεραπεία (12,4 έναντι 5,2 μηνών). Το ποσοστό επιβίωσης σε βάθος 5 ετών, έφτασε το 28,1%, ποσοστό σημαντικά καλύτερο συγκριτικά με το 11,1% αυτών που δεν είχαν λάβει ανοσοθεραπεία.
Το πλεονέκτημα των αναστολέων σημείων ελέγχου παρατηρήθηκε σε ασθενείς των οποίων ο καρκίνος δεν σχημάτισε μεταστάσεις στον εγκέφαλο αλλά, για παράδειγμα, στους πνεύμονες ή το ήπαρ. Στην περίπτωση αυτή, το 4ετές ποσοστό επιβίωσης ήταν 56,4 μήνες, σε συγκριτικά με 7,7 μήνες.
Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες συγκράτησης και ελέγχου των κυττάρων Τ και εμποδίζουν την ανοσοκαταστολή. Δεν προσβάλλουν άμεσα τους όγκους. Παραδείγματα αυτών των ουσιών είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του CTLA-4 (ipilimumab), του PD-1 (nivolumab, pembrolizumab) και του PD-L1 (atezolizumab, durvalumab, avelumab - δρούν απευθείας στο καρκινικό κύτταρο).
"Χρησιμοποιώντας εθνικά δεδομένα για τον καρκίνο, είμαστε οι πρώτοι που αξιολογούν τον αντίκτυπο αυτών των ανοσοθεραπειών στην επιβίωση των ασθενών με μελάνωμα που έχει κάνει μετάσταση στον εγκέφαλο", δήλωσε ο Timothy Smith, διευθυντής του Computational Neuroscience Outcomes Center στο Brigham και του Womens Hospital/Harvard Medical School. Το κακόηθες μελάνωμα έχει την τάση να εξαπλώνεται στον εγκέφαλο και είναι η τρίτη πιο κοινή αιτία των μεταστατικών όγκων του εγκεφάλου.
Πηγές:
Πηγή: "Cancer Immunology Research"
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}