Νέες δυνατότητες για αρτιότερη αντιμετώπιση καρδιολογικών ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που χρήζουν αντιμετώπισης παρέχει ο υπερσύγχρονος στεφανιογράφος και το νέο ακτινοσκοπικό μηχάνημα που εγκαταστάθηκαν στο Β Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη. Το ανακαινισμένο Εργαστήριο εγκαινίασε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος νωρίτερα έκοψε την κορδέλα στο πρώτο στην Ελλάδα διεπιστημονικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος, στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Παθήσεων, το οποίο αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Νέος στεφανιογράφος

Ο υπερσύγχρονος στεφανιογράφος και το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, συνολικής αξίας 960.000 ευρώ, αποκτήθηκαν με χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ της Περιφέρειας Μακεδονίας και όπως είπε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, παρέχουν τη δυνατότητα στο ανακαινισμένο Β' Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής να προσφέρει υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου στους ασθενείς. Ο στεφανιογράφος που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα η Κλινική είχε τοποθετηθεί πριν από 20 χρόνια.

Εξηγώντας την σημασία της προσθήκης του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Καρδιολογίας Αντώνιος Ζιάκας, επισήμανε πως προσφέρει αρτιότερη αντιμετώπιση των ασθενών Β. Ελλάδας που χρήζουν επεμβατικής αντιμετώπισης, - καρδιοπάθειες, στεφανιαία νόσο κ.ά. "Είναι υπερσύγχρονο μηχάνημα, έχει πάρα πολλά εργαλεία, που μπορούν πιο εύκολα να κάνουν σύμπλοκες αγγειοπλαστικές, πιο εύκολα να βάζουμε διαδερμικές βαλβίδες και άλλες πολύπλοκες επεμβάσεις που κάνουμε στην κλινική μας, ενώ η αντιμετώπιση των ασθενών θα είναι και ταχύτερη, γιατί πλέον θα έχουμε δύο στεφανιογράφους", ανέφερε.

Η Κλινική νοσηλεύει 3.500 ασθενείς το χρόνο και παρακολουθεί στα εξωτερικά ιατρεία άλλους 3.500 ασθενείς ετησίως. Διαθέτει προηγμένα τμήματα μυοκαρδιοπαθειών, πνευμονικής υπέρτασης, συγγενών καρδιοπαθειών, καρδιαγγειακής απεικόνισης, ενώ στα σχέδια των ανθρώπων της είναι η αναβάθμισή τους, με πρώτη την Στεφανιαία μονάδα, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Αιμοδυναμικό.

"Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού είναι πολύ σημαντικός για μια κλινική, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το έμψυχο δυναμικό", τόνισε ο κ. Ζιάκας, ευχαριστώντας το υπουργείο, την ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου που συνετέλεσαν στην στελέχωση της Κλινικής με νέο προσωπικό, μέσω της μετατροπής των θέσεων ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές, ενώ για το νοσηλευτικό προσωπικό είπε πως φροντίζει τους ασθενείς Β. Ελλάδας με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση.

"Ο νέος στεφανιογράφος θα σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες που δεν είχε αυτό το νοσοκομείο και γενικά η Μακεδονία", ανέφερε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως το υπερσύγχρονη μηχάνημα όχι απλώς διπλασιάζει σε όγκο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ασθενών, αλλά παρέχει τεχνικές δυνατότητες που δεν είχε το προηγούμενο μηχάνημα, ηλικίας είκοσι ετών.

Ο Α. Γεωργιάδης προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες - αν όχι την Παρασκευή, το αργότερο τη Δευτέρα - θα έχει μπει σε δημόσια διαβούλευση όλο το νέο πρόγραμμα αγοράς ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. "Οπότε, θα πάμε πάρα πολύ γρήγορα και θα έχουμε πολλά τέτοιου τύπου εγκαίνια σε πάρα πολλά τα νοσοκομεία της χώρας με τελείως υπερσύγχρονα μηχανήματα που θα καλύψουν ανάγκες των Ελλήνων ασθενών", κατέληξε.

Κέντρο Μελανώματος

Το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος Βορείου Ελλάδος, που λειτουργεί από την περασμένη άνοιξη, είναι το μοναδικό επισήμως ιδρυθέν ειδικό διεπιστημονικό κέντρο αυτού του είδους. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του, καθηγητής Δερματολογίας στο ΑΠΘ, Αιμίλιος Λάλλας, ενσωματώνει όλες τις ειδικότητες και διαδικασίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των περιστατικών, από το πρώτο βήμα της διάγνωσης μέχρι τη θεραπεία σε όλα τα στάδια του καρκίνου δέρματος. Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, καινοτόμα διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα - το κόστος απόκτησής τους υπερέβη το 1 εκατομμύριο ευρώ -, αλλά και στελεχωμένο με υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό. Εκπαιδεύει φοιτητές και ειδικευόμενους Δερματολογίας, ενώ αποτελεί κέντρο αριστείας για την εξειδίκευση επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

"Το μελάνωμα δυστυχώς είναι μια ασθένεια που έχει μεγάλη εξάπλωση, αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι η επιστήμη κάνει πολύ μεγάλες προόδους στη θεραπεία του μελανώματος, συγκλονιστικές προόδους τολμώ να πω τα τελευταία χρόνια και είναι κρίμα η Βόρεια Ελλάδα να μην είχε ένα εξειδικευμένο Κέντρο", είπε από την πλευρά του ο Α. Γεωργιάδης και συνέστησε στους πολίτες να προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ήλιο, να βάζουν αντηλιακό και να κάνουν προληπτικό έλεγχο. "Το υπουργείο Υγείας δεν εφίστει κόπων και δαπανών για να γίνει αυτό και έχω θέσει σε προτεραιότητα τη στελέχωσή του με προσωπικό. Θέλω να το δω να λειτουργεί και να λειτουργεί καλά", κατέληξε.  

Η Θεσσαλονίκη κέντρο της υγείας όλης της Ελλάδας

Αναφερόμενος στο νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Βορείου Ελλάδος, που πριν από λίγες μέρες πήρε το "πράσινο φως" από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα είναι το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο στην Ελλάδα με πολύ μεγάλη διαφορά. "Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 350 εκατομμύρια και θα είναι έτοιμο καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το 2030 - 2031. Φαίνεται κάπως μακρινός αυτός ο χρόνος, αλλά για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι καθόλου μακρινός. Θα είναι το έργο που θα αλλάξει παντελώς τη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα γενικότερα", είπε, και πρόσθεσε: "Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου και του υπουργείου Υγείας, δημιουργούμε το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλα τα Βαλκάνια. Άρα η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα είναι στην πραγματικότητα το κέντρο της υγείας όλης της Ελλάδας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]