Ένα online πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Αυτό αναφέρουν επισήμονες με επικεφαλής την Margrit Löbner από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιατρικής, Επαγγελματικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Το πρόγραμμα "moodgym" αναπτύχθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες ειδικά για την πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την κατάθλιψη. Οι ερευνητές από την Λειψία το μετέφρασαν στα γερμανικά. Η δουλειά τους δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders.
"Το Moodgym βοηθά με τις διαδραστικές ασκήσεις στην αναγνώριση των αρνητικών σκέψεων και την αντικατάστασή τους από νέες. Οι χρήστες λαμβάνουν συμβουλές και προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση καταστάσεων προβλημάτων και άγχους. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευελιξία από την άποψη του χρόνου.
647 ασθενείς από ένα σύνολο 112 ιατρείων στην κεντρική Γερμανία συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη εξέταση. Στο πρόγραμμα γίνεται επεξεργασία 5 ενοτήτων άσκησης, που ακολουθούν η μία την άλλη, και αφορούν: Τα "συναισθήματα", τις "σκέψεις", την "ανάπτυξη εναλλακτικών σκέψεων", το "άγχος" καθώς και τις "σχέσεις".
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε ασθενείς που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα σε συνδυασμό με την ιατρική φροντίδα, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μειώθηκαν 6 εβδομάδες και 6 μήνες ταχύτερα από ό, τι στην ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής και η αποκαλούμενη εμπειρία αυτοαποτελεσματικότητας βελτιώθηκαν μετά από μισό χρόνο.
“Φυσικά, τα διαδικτυακά προγράμματα αυτοδιαχείρισης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ιατρική περίθαλψη ή να παραπέμψουν σε εξειδικευμένη θεραπεία. Ωστόσο, βλέπω τεράστιες δυνατότητες για πρόσθετη χρήση σε διαφορετικά περιβάλλοντα θεραπείας", δήλωσε h Steffi Riedel-Heller, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ιατρικής, Επαγγελματικής Υγείας και Δημόσιας Υγείας.
Πηγές:
Journal of Affective Disorders
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}