Περισσότερα από 200 εκατ. παιδιά παγκοσμίως, ηλικίας κάτω των 5 ετών δεν έχουν πρόσβαση στη βασική ιατρική φροντίδα, γεγονός που οδηγεί σε σχεδόν 10 εκατ. θανάτους ετησίως από ιάσιμες παθήσεις, όπως διάρροια και πνευμονία, αναφέρεται σε έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης ‘Save the children’.
Σχεδόν όλοι οι θάνατοι συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα φτωχά παιδιά αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τα πιο πλούσια παιδιά.
Πρώτες χώρες στη λίστα με τις καλές συνθήκες περίθαλψης όσον αφορά τις μητέρες και τα παιδιά μεταξύ 146 χωρών, είναι η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, ενώ τελευταία κατατάσσεται η Νιγηρία.
Οχτώ από τις δέκα χώρες αυτών που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας είναι στην υποσαχάρια Αφρική, όπου τέσσερις στις πέντε μητέρες είναι πιθανό να χάσουν ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι πρώτες τρεις μεταξύ των 55 αναπτυσσόμενων χωρών που υπάρχουν στη λίστα είναι οι Φιλιππίνες, το Περού και η Νότιος Αφρική. Τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν το Λάος, η Υεμένη, το Τσαντ, η Σομαλία και η Αιθιοπία.
Μέσω ενός αριθμού πρωτοβουλιών στις οποίες περιλαμβάνονται η πρόσβαση στην ενυδάτωση από το στόμα για την καταπολέμηση της διάρροιας , οι Φιλιππίνες έχουν σχεδόν μειώσει το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας κατά το ήμισυ από το 1990.
Ένας ανησυχητικά μεγάλος αριθμός χωρών αποτυγχάνει να παράσχει τις πιο βασικές ιατρικές φροντίδες που θα έσωζαν ζωές, με ποσοστό 30% των παιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες να μην έχουν προγεννητική φροντίδα, βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετού από ειδικευμένο προσωπικό, εμβολιασμούς και αγωγή για τη διάρροια και την πνευμονία.
Σύμφωνα με την έκθεση, μεγάλες διαφορές στην ιατρική φροντίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών παιδιών υπάρχουν ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες.
Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία, η Βολιβία και το Περού έχουν από τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών παιδιών. Στην Ασία, μεγάλες διαφορές υπάρχουν στην Ινία και Ινδονησία.
Η χρήση υλικού χαμηλού κόστους και γνώσης θα μπορούσε να σώσει περισσότερα από 6 εκατ. των 9,7 εκατ. παιδιών που πεθαίνουν ετησίως από ιάσιμες ασθένειες, αναφέρει η έκθεση.
Τέτοιο υλικό είναι τα αντιβιοτικά που κοστίζουν λιγότερο από 30 σεντς του δολαρίου για την αντιμετώπιση της πνευμονίας, η οποία είναι ο υπ αριθμόν ένα ‘δολοφόνος’ παιδιών κάτω των 5 ετών και η θεραπεία ενυδάτωσης από το στόμα, για την αντιμετώπιση της διάρροιας.
Πηγές:
‘Save the children’
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}