H διάρροια χαρακτηρίζεται από χαλαρά, υδαρή κόπρανα που μπορεί να συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, πυρετό, φούσκωμα, ναυτία, εμετό. Καθώς η περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνεται, οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες πολλαπλασιάζονται, το φαγητό σε ταβέρνες καταναλώνεται συχνότερα, ποικίλα αλλεργιογόνα κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα. Ως αποτέλεσμα, τα επεισόδια διάρροιας γίνονται πιο συνήθη κατά την διάρκεια της Άνοιξης. Συνήθεις μορφές διάρροιας που συνδέονται με την Άνοιξη:

Η διάρροια του ταξιδιώτη

Η αλλαγή  καθιερωμένων διατροφικών συνηθειών κατά τα ταξίδια,  η δυσανεξία στις τοπικές κουζίνες, η προσβολή εντέρου κατά την κολύμβηση σε μολυσμένα ύδατα ή κατά την άσκηση σεξουαλικών πρακτικών με μολυσμένους ερωτικούς συντρόφους (π.χ. με aids, neisseria gonorrhoeae), η βρώση μολυσμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. Staphylococcus , Bacillus cereus, Campylobacter jejuni,  Shigella spp.  escherichia coli , Salmonella spp) τροφίμων αποτελούν συχνά αίτια της διάρροιας κατά τα ταξίδια. Η ανεπαρκής ηλεκτρική ισχύς μπορεί να προκαλέσει κακή λειτουργία ψύξης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή αποθήκευση τροφίμων. Η έλλειψη καθαρού νερού μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση τροφίμων ή ποτών που παρασκευάζονται με βάση το νερό και η ανεπαρκής παροχή νερού σε πλημμελή  καθαρισμό χεριών, επιφανειών,  σκευών και τροφίμων. Επιπλέον, η οικονομική κρίση συνδέεται με πλημμελή χρήση σαπουνιού σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Η διάρροια μετά από κατανάλωση φαγητού σε ταβέρνες, fast food

Κοινά αίτια διάρροιας που εισέρχονται στο σώμα μέσω νερού και τροφής είναι η Shigella, το Campylobacter, η Salmonella,η Aeromonas, το Escherichia coli, ορισμένοι ιοί, ο παράγων Norwalk, ορισμένα παράσιτα. Τα φαγητά και οι σάλτσες που παραμένουν επί ώρες στην κουζίνα, το ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών και των σκευών, το πλημμελές ψήσιμο των τροφίμων, η χρήση μη εμφιαλωμένων ποτών, οι κακές συνθήκες υγιεινής είναι παράγοντες που σε συνδυασμό με τις θερμότερες συνθήκες περιβάλλοντος ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο τρόφιμο.

Η απλή διάρροια από κατανάλωση ακατάλληλου φαγητού εμφανίζεται  στις τυπικές περιπτώσεις με 3 έως οκτώ χαλαρές κενώσεις, διαρκεί λίγες ημέρες,  ενώ συνυπάρχει ναυτία, κοιλιακή ευαισθησία. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός. Το σύνδρομο υποστρέφει στις περισσότερες περιπτώσεις εντός πενθημέρου. Η επαρκής λήψη νερού, το τσάι, το χαμομήλι οι ζωμοί, τονώνουν τον οργανισμό σε απλές περιπτώσεις διάρροιας και συντελούν στην αναπλήρωση χρήσιμων ιχνοστοιχείων.  Σπανιότερα το σύνδρομο είναι σοβαρό και απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία.

Η διάρροια λόγω συνήθων αναπνευστικών ιώσεων της Άνοιξης

Ποικίλοι αναπνευστικοί ιοί κυκλοφορούν στην κοινότητα κατά την Άνοιξη. Αρκετοί από αυτούς εκτός από συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, ενδέχεται να εμφανίσουν και διάρροια. Οι ρινοιοί και οι κορονοιοί, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αίτια ρινικής συμφόρησης ιογενούς αιτιολογίας, παρουσιάζουν σημαντική έξαρση κατά την Άνοιξη, με μπούκωμα που διαρκεί γενικώς σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις τέσσερις με εννέα ημέρες και ενίοτε συνοδεύονται από διάρροια. Οι αδενοιοί επίσης εμφανίζουν εξάρσεις την Άνοιξη και μπορεί να προκαλέσουν σε μη επιπεπλεγμένες περιπτώσεις, μπούκωμα, διαρροϊκά σύνδρομα, επιπεφυκίτιδα.

Η διάρροια από βρώση εαρινών αλλεργιογόνων

Εαρινά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα όπως γύρη, τρίχες ζώων επικάθονται σε λαχανικά ή φρούτα και στη συνέχεια όταν το τρόφιμο είναι ανεπαρκώς πλυμένο προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Εξάλλου, δημοφιλή εδέσματα κατά την Άνοιξη (π.χ.  φράουλες, θαλασσινά) αποτελούν συχνά αίτια αλλεργίας σε ασθενείς με αντίστοιχη δυσανεξία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατάποση του αλλεργιογόνου και μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, διάρροια, κοιλιακό πόνο, φούσκωμα. Σπάνια οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σοβαρές με ανάπτυξη αναπνευστικής δυσχέρειας, βήχα, βράγχους φωνής, οιδήματος λάρυγγα, βρογχόσπασμου, αγγειακής κατάρρευσης, φαινόμενα που μπορεί να οδηγήσουν ταχέως, εντός λεπτών ή ωρών στον θάνατο.

Μέτρα πρόληψης

Τα μέτρα πρόληψης περιλαμβάνουν το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών, την προσεχτική επιλογή ταβέρνας και εστιατορίου κατά τις εξόδους. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών έχει ζωτική σημασία (ιδιαίτερα πριν το φαγητό, μετά την αφόδευση, μετά από χειραψίες). Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα, σε όλη την επιφάνεια, χωρίς να αμελούνται τόσο οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, όσο και η περιοχή κάτω από τα νύχια. Στη συνέχεια ξεπλένετε με άφθονο νερό και στεγνώνετε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό  παγάκια τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα φρούτα πρέπει να ξεφλουδίζονται κατά τα ταξίδια και τα γεύματα σε ταβέρνες εστιατόρια. Οι αλλεργικοί πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα στα οποία έχουν δυσανεξία και να μην πειραματίζονται με νέες γεύσεις ιδιαίτερα κατά τα ταξίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι