Η διάρροια, μετά την επάνοδο από τις διακοπές αποτελεί συχνό παθολογικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (υδαρείς κενώσεις). H διάρροια συνοδεύεται γενικά από χαλαρές κενώσεις που μπορεί να είναι και άνω των οκτώ. Ο πυρετός είναι σπάνιος. Μπορεί να εμφανιστεί εμετός. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν με διάρροια είναι το φούσκωμα, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, η ευαισθησία στην κοιλιά, η κοιλιακή δυσφορία, οι κοιλιακές κράμπες, ο πυρετός, η κόπωση, το αίμα στα κόπρανα, οι ερυγές, τα αέρια, το αίσθημα αυγουλίλας. Το σύνδρομο υποστρέφει συνήθως εντός πενθημέρου. Το παθολογικό πρόβλημα της διάρροιας «της επιστροφής» όχι σπάνια οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την επάνοδο στις πιέσεις της καθημερινότητας ή κοινά λοιμώδη αίτια. Συνηθέστερα πρόκειται:

  1. Για το stress της επανόδου

Το stress προκαλεί αρκετές φορές διαταραχή των αντανακλαστικών της αφόδευσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας. Η πρόληψη του συμπτώματος είναι δυσχερής. Ορισμένα άτομα επωφελούνται από την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης οσπρίων, τυποποιημένων τροφών, μπαχαρικών, αλκοόλ και καφέ για μερικές ημέρες μετά την επάνοδο. Το νερό είναι ωφέλιμο, αλλά πρέπει να καταναλώνεται μακριά από τα γεύματα και τον ύπνο (όχι υγρά μισή ώρα πριν έως και δύο ώρες μετά το γεύμα), για να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης. Η άσκοπη χρήση φαρμάκων επιδεινώνει τα συμπτώματα από το έντερο. Υιοθετείστε καθημερινώς την συνήθεια, να πηγαίνετε καθημερινά στην τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και εάν δεν έχετε τάση προς αφόδευση. Κάθε φορά που αισθάνεστε τάση για αφόδευση, πηγαίνετε άμεσα στην τουαλέτα χωρίς αναβολή. Η σταδιακή επανένταξη στις συνήθειες της καθημερινότητας είναι σημαντικό μέτρο. Η ήπια άσκηση (πχ. περπάτημα), παράγει ενδορφίνες και έχει ωφέλιμη δράση στην λειτουργία του εντέρου.

  1. Για λοιμώδη αίτια που έδρασαν κατά το ταξίδι ή αμέσως μετά την επιστροφή

Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική, πρωκτική οδό μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Σπανιότερα πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα αίτια ή αίτια που μεταδίδονται με μολυσμένα πισίνες ή θάλασσα. Άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διάρροιας στα ταξίδια είναι οι καταναλωτές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας προέλευσης ή σε μη ελεγμένα εστιατόρια, τα άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι που αμελούν πρακτικές καλής σεξουαλικής υγιεινής, (π.χ. προφυλακτικό), τα άτομα που είναι υπό αντιβίωση ή έχουν λάβει αντιβίωση, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι. Εάν κατά τις διακοπές σας επισκεφθήκατε περιοχές με ακάθαρτες θάλασσες/πισίνες, απουσία καλών αποχετευτικών συστημάτων-συστημάτων ύδρευσης, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, φάγατε σε ταβέρνες με ανεπαρκή συστήματα ηλεκτροδότησης και υγιεινής ή δεν τηρήσατε προσωπικούς κανόνες υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών, κατανάλωση παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, ακατάστατες σεξουαλικές επαφές χωρίς χρήση προφυλακτικού, πρέπει να είστε σε αυξημένη επιφυλακή μετά την επάνοδο.

Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Escherichia coli, ο Staphylococcus, ο  Bacillus cereus η Salmonella spp η Aeromonas spp., το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός, η Giardia, η  Entamoeba histolytica το Cryptosporidium κ.α. Οι απλές κοινές περιπτώσεις διάρροιας αντιμετωπίζονται με ανάπαυση, καλή ενυδάτωση, δίαιτα χαμηλού υπολείμματος. 

Πότε η σωστή ιατρική εξέταση πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα σε περιπτώσεις της διάρροιας της επανόδου

Η σωστή ιατρική εξέταση επιβάλλεται άμεσα σε σύνδρομα που παρουσιάζουν έντονο κοιλιακό πόνο, έντονη διάρροια, αίμα στα κόπρανα ή εμφανίζουν συστηματικά συμπτώματα (π.χ. πυρετό).Επίσης άμεσα ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε διάρροια που διαρκεί πάνω από πέντε ημέρες, αφορά χρονίως πάσχοντες ηλικιωμένους, άτομα με πτώση της αμυντικής ικανότητας ή άτομα που έχουν λάβει προσφάτως αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλεται διερεύνηση με εξετάσεις κοπράνων και αίματος και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ενίοτε τα λοιμογόνα αίτια δεν απομονώνονται στις γενικές καλλιέργειες των κοπράνων και απαιτείται ειδική συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο. Σπανιότερα πρέπει να αποκλειστούν μη λοιμώδη σοβαρά αίτια διάρροιας όπως, ορμονικές διαταραχές, φάρμακα, ισχαιμική κολίτιδα, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, τοξίνες, αλλεργία κ.λπ. ή να απαιτηθεί νοσοκομειακή εισαγωγή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια