Παιδικές αναμνήσεις καλών σχέσεων με τους γονείς μπορούν να ωφελήσουν τη σωματική και ψυχική υγεία, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι με ευχάριστες αναμνήσεις αρχικών σχέσεων με τους γονείς ήταν πιο πιθανό να έχουν καλύτερη υγεία, λιγότερες χρόνιες νόσους και χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 22.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τα 45 τους χρόνια για 18 έτη ή για έξι χρόνια μετά την ηλικία των 50.
Όσοι ανακαλούσαν υψηλότερα επίπεδα τρυφερότητας από τη μητέρα τους τα πρώτα τους χρόνια, είχαν καλύτερη σωματική υγεία και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι συμμετέχοντες που θυμόνταν περισσότερη στήριξη στην παιδική ηλικία από τον πατέρα τους είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ανακάλυψε η έρευνα.
Ο William Chopik, του Michigan State University, δήλωσε ότι κάποιος θα περίμενε οι παιδικές αναμνήσεις να έχουν όλο και λιγότερη σημασία με το πέρασμα του χρόνου αλλά αυτές οι αναμνήσεις προέβλεπαν καλύτερα τη σωματική και ψυχική υγεία, όταν οι άνθρωποι έφταναν στη μέση ηλικία και πέρα.
Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μόνο και δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ καλών παιδικών αναμνήσεων και καλύτερης υγείας αργότερα στη ζωή ήταν ισχυρότερη σε όσους ανακαλούσαν καλή σχέση με τη μητέρα έναντι του πατέρα.
Η Robin Edelstein, του University of Michigan's Personality, Relationships and Hormones Lab, δήλωσε ότι αυτό μπορεί ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει τις ευρύτερες πολιτισμικές καταστάσεις του παρελθόντος όταν μεγάλωναν οι συμμετέχοντες, επειδή οι μητέρες ήταν οι κύριοι φροντιστές.
Ο Chopik δήλωσε, ότι η μνήμη παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τον κόσμο και στο πώς θα πρέπει να φέρονται. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορούν να μας καθοδηγήσουν.
Οι καλές αναμνήσεις φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στην υγεία και ευεξία, πιθανόν επειδή μειώνουν το στρες ή βοηθούν τους ανθρώπους να έχουν πιο υγιεινές επιλογές.
Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ καλών αναμνήσεων και καλής υγείας σε νεαρούς ενήλικες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Health Psychology.
Πηγές:
Health Psychology.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}