Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να δώσουν ώθηση στον τρόπο που αντιμετωπίζουν άνθρωποι τον καρκίνο τους ή που παλεύουν  με τον αλκοολισμό, αναφέρουν δυο νέες έρευνες του New York University.

Η πρώτη έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη-ενεργός ουσία των μαγικών μανιταριών- μείωσε σημαντικά το άγχος, την κατάθλιψη, τον θυμό και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας ανθρώπων με καρκίνο σε συνδυασμό με θεραπεία.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, την παρορμητικότητα και άλλα μη βοηθητικά συναισθήματα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζονται για διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Ο Δρ. Πέτρος Πετρίδης, του NYU Grossman School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα οφέλη στην ψυχική υγεία από την ψιλοκυβίνη για ασθενείς με καρκίνο ενδεχομένως είναι περισσότερα από ότι εκτιμάτο  μέχρι τώρα.

Στην πρώτη έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία 2 κλινικών μελετών που χρησιμοποίησαν θεραπεία υποβοηθούμενη από ψιλοκυβίνη για το άγχος και την κατάθλιψη σε 80 άντρες και γυναίκες με καρκίνο.

Φάνηκε ότι η ιδιότητα της ψιλοκυβίνης να βοηθά ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους σε σύγκριση με θεραπεία placebo που δόθηκε- δόσης βιταμίνης  B3. Tα θετικά οφέλη διήρκεσαν τουλάχιστον 6 μήνες.

Επιπλέον, αποτελέσματα έδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη δεν προκαλούσε βλαπτικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως παράνοια, ψύχωση ή φοβία.

Για τη δεύτερη μελέτη, ερευνητές τοποθέτησαν τυχαία 84 ανθρώπους με διαταραχή χρήσης αλκοόλ σε θεραπευτικές συνεδρίες με ψιλοκυβίνη ή placebo.

Η ομάδα ψιλοκυβίνη είχε σημαντική βελτίωση στην παρορμητικότητα, κατάθλιψη και ευαλωτότητα έναντι της ομάδας placebo.

Οι ασθενείς έγιναν επίσης πιο ανοιχτοί ή αποδέχονταν περισσότερο τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Οι άντρες ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν ενίσχυση των θετικών τους συναισθημάτων ενώ οι γυναίκες να έχουν αύξηση στην εξωστρέφεια.

Οι έρευνες έγιναν σε ελεγχόμενο θεραπευτικό περιβάλλον και οι γιατροί σημειώνουν ότι η ψιλοκυβίνη χρησιμοποιείται καλύτερα υπο την επίβλεψη ενός γιατρού.

Η πρώτη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Mental Health, και η δεύτερη στο American Journal of Psychiatry.

 

Πηγές:
Nature Mental Health, American Journal of Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
''Πονοκέφαλος'' το επερχόμενο rebate για τη Medicon
''Καυτή πατάτα'' οι ανατιμήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας
ECDC: Παρακολουθούμε την κατάσταση με τον hMPV - Δεν υπάρχει εμβόλιο