Οι σπουδαστές στην Αυστρία αξιολογούν την υγεία τους ως χειρότερη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της κοινωνικής έρευνας για τους φοιτητές.
Ενώ σε προηγούμενες έρευνες το 12% δήλωνε πάντα ότι οι σπουδές του δυσχεραίνονται από μία ή περισσότερες διαταραχές της υγείας τους, το ποσοστό αυτό είχε ήδη αυξηθεί στο 21% στην έρευνα του θερινού εξαμήνου του 2023. Το ποσοστό των φοιτητών με ψυχικές ασθένειες έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 9%.
Οι ψυχικές ασθένειες (κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές) κατονομάστηκαν έτσι ως η πιο κοινή μορφή διαταραχής της υγείας από τους περίπου 43.000 φοιτητές που συμμετείχαν στην έρευνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 5% των φοιτητών έχει μια χρόνια σωματική διαταραχή (χρόνιο πόνο, μεταβολική διαταραχή, σύνδρομο Long CoViD), ενώ το 1% βλέπει τις σπουδές του να παρεμποδίζονται από αναπνευστικές παθήσεις ή αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, λιγότερο από το 1% των φοιτητών ανέφεραν βλάβη στην κινητικότητα, την όραση, την ακοή ή την ομιλία.
Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στην πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τα στοιχεία συμφωνούν με τα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία το ένα τέταρτο των νέων 16 - 29 ετών του αυστριακού πληθυσμού στο σύνολό του αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους ως χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία.
Μια έρευνα από τη Γερμανία, παρόμοια με την Κοινωνική Έρευνα για τους Φοιτητές, έδειξε επίσης αύξηση των διαταραχών που δυσχεραίνουν τις σπουδές από 11% σε 16% το χρονικό διάστημα μεταξύ 2016 και 2021 (εκείνη την περίοδο υπήρχαν ακόμη σημαντικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας, σημειώνουν).
Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Κοινωνικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Φοιτητών, η οποία δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, το γεγονός ότι πολλά πανεπιστήμια έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα εξυπηρέτησης για τη συμβουλευτική και την υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία είναι ελάχιστα γνωστό.
Με ποσοστό 28%, το ποσοστό αυτό ήταν αυτή τη φορά υψηλότερο από ό,τι στην τελευταία έρευνα του 2019 (19% τότε).
Ωστόσο, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι οι εν λόγω υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής επικεντρώνονται σε μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα-στόχο, σύμφωνα με την έκθεση. Το υψηλότερο επίπεδο ευαισθητοποίησης παρατηρείται μεταξύ των φοιτητών με προβλήματα όρασης ή κινητικότητας.
Περίπου το ένα τρίτο από αυτούς γνωρίζει πού μπορούν να ζητήσουν συμβουλές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έλληνας ελαιοπαραγωγός κορυφαίος στον κόσμο για το 2024
Πρόσληψη τριών επικουρικών γιατρών στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Μελέτη ανακάλυψε σχέση μεταξύ του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 και του Alzheimer