Ερευνητές ανέπτυξαν νέα αγωγή που θα μπορούσε να αποκαθιστά τη βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλείται από τη νόσο του Πάρκινσον και να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων, αναφέρουν ερευνητές.
Ασθενείς που είχαν εμφυτεύσεις για την αντικατάσταση νευρώνων οι οποίοι είχαν υποστεί βλάβη εμφάνισαν 100% βελτίωση στην ανανέωση περιοχών του εγκεφάλου που βλάπτονται από τη νόσο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Parkinson's Disease.
Ο Alan L. Whone, του University of Bristol δήλωσε ότι το χωρικό και σχετικό μέγεθος της βελτίωσης στις απεικονιστικές εξετάσεις είναι πέρα από ό,τι έχουμε δει προηγουμένως σε δοκιμές αγωγών με έγχυση αυξητικού παράγοντα.
Πρόσθεσε, ότι αυτό αντιπροσωπεύει κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες ενδείξεις ότι ενδεχομένως έχουμε τρόπο να ξυπνήσουμε και πάλι και να αποκαταστήσουμε τους νευρώνες που εκκρίνουν ντοπαμίνη οι οποίοι σταδιακά καταστρέφονται στους ασθενείς.
Οι ερευνητές, με τη βοήθεια ρομποτικής, εμφύτευσαν σύστημα που απελευθέρωνε Glial Cell Line-Derived Neurotrophic Factor στους νευρώνες ασθενών.
Η μέθοδος έγινε σε 6 ασθενείς σε πιλοτική έρευνα για τον καθορισμό της ασφάλειας της αγωγής και στη συνέχεια 35 ακόμα εγγράφηκαν σε συνέχεια της έρευνας στην οποία ορισμένοι έλαβαν εμφυτεύσεις GDNF και οι υπόλοιποι placebo.
Μετά από αρχική δοκιμή 9 μηνών, οι ερευνητές επέκτειναν τη δοκιμή χορηγώντας την αγωγή κάθε 4 εβδομάδες για 18 μήνες.
Έχοντας ήδη δει διαφορές σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από τη νόσο, μετά από αγωγή 18 μηνών όλοι είχαν μέτρια έως μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματα σε σύγκριση με όταν άρχισε η έρευνα.
Ο Steven Gill, του North Bristol NHS Trust, πιστεύει ότι η μέθοδος θα μπορούσε να είναι η πρώτη αγωγή αποκατάστασης νευρώνων για ασθενείς με Πάρκινσον.
Πηγές:
Journal of Parkinson's Disease.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}