Η φωνή μας μπορεί να αλλάξει πολλές φορές και για πολλούς λόγους, όπως και ο τρόπος που μιλάμε. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς μιλάτε μετά από ένα-δυο ποτήρια αλκοόλ. Είναι επίσης πολύ πιθανό να βραχνιάσουμε πού και πού, και μετά από μια κουραστική μέρα θα μπορούσαμε να μιλάμε πιο υποτονικά, ακόμα και να δυσκολευόμαστε να σκεφτούμε καθαρά τις λέξεις που θέλουμε να πούμε. Η φωνή μας επίσης αλλάζει φυσικά όσο μεγαλώνουμε. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αλλαγές στην φωνή μπορεί να παραμείνουν και να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης χρόνιας πάθησης.

Αυτά είναι μερικά σημάδια που θα πρέπει να προσέξετε.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση κατά την οποία το γαστρικό οξύ και μερικές φορές η χολή κινούνται προς τα πάνω στον οισοφάγο, ερεθίζοντας τα τοιχώματά του. Μπορεί να ερεθίσει τις φωνητικές χορδές, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα, ειδικά νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Ένα άτομο με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να βήχει ή να καθαρίζει το λαιμό του συχνά, και αυτό μπορεί επίσης να εντείνει το πρόβλημα.

Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διαταραχή που προκαλεί τρέμουλο, δυσκαμψία και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό. Μπορεί επίσης να υπάρξουν αλλαγές φωνής. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η φωνητική δυσλειτουργία είναι το πιο πρώιμο σημάδι κινητικής δυσλειτουργίας στην νόσο. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο έλεγχος κίνησης που απαιτείται για την φωνή είναι πιο πολύπλοκος, άρα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα πριν από τα άκρα.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια διαταραχή που προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο, τις κινητικές και τις γνωστικές δεξιότητες. Η γλωσσική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνά σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Ένα από τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να βρει τις λέξεις για να εκφραστεί.  

ALS

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα προβλήματα στην ομιλία εμφανίζονται όταν τα νευρικά κύτταρα που μεταδίδουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στους μύες που κινούν τα χείλη, τη γλώσσα, τη γνάθο και τις φωνητικές χορδές καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι μύες που ελέγχουν να γίνονται πιο αδύναμοι και δυσκίνητοι.

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια χρόνια πάθηση ψυχικής υγείας που προκαλεί ακραίες αλλαγές στη διάθεση, με φάσεις που περιγράφονται ως κατάθλιψη και μανία. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάζει και τον τρόπο ομιλίας του ασθενούς. Τα άτομα σε φάση μανίας είναι συχνά δυνατά, πιο ομιλητικά και μπορεί να είναι παρεμβατικά. Αυτό αντιστρέφεται συνήθως στην φάση της κατάθλιψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές