Ακόμα και ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτό αναφέρει μεγάλη γενετική έρευνα στο περιοδικό The Lancet.
Βρετανοί και Κινέζοι ερευνητές ακολούθησαν 500.000 Κινέζους για 10 χρόνια.
Δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σχετικά με όλους τους πολιτισμούς και η καλύτερη ένδειξη ως τώρα στην άμεση επίδραση του αλκοόλ.
Ειδικοί δήλωσαν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.
Οι ερευνητές από τα University of Oxford, Peking University και Chinese Academy of Medical Sciences, ανακάλυψαν ότι
- Η κατανάλωση 1-2 ποτών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 10-15%
- Η κατανάλωση 4 ποτών καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35%.
Για τις ανάγκες της έρευνας ένα ποτό καθορίστηκε ως
- Μικρό ποτήρι κρασί
- Μπουκάλι μπύρας
- Μια μεζούρα ποτού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή David Spiegelhalter, του University of Cambridge, αυτό είναι αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 38% για κάθε μισό μπουκάλι κρασί την ημέρα.
Η έρευνα επίσης δεν ανακάλυψε ενδείξεις ότι η ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχε προστατευτική επίδραση- με άλλα λόγια, να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Όσον αφορά την επίδραση του αλκοόλ στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι επιδράσεις δεν ήταν σαφείς και ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία τα επόμενα χρόνια.
Ο Richard Peto, καθηγητής στο University of Oxford, δήλωσε ότι ισχυρισμοί ότι το κρασί και η μπύρα έχουν μαγικές προστατευτικές ιδιότητες δεν επιβεβαιώνονται.
Οι χώρες της νοτιανατολικής Ασίας είναι χρήσιμες περιοχές για τη μελέτη της επίδρασης του αλκοόλ.
Πολλοί άνθρωποι κινεζικής καταγωγής έχουν συνδυασμό γονιδίων που τους αποθαρρύνει από την κατανάλωση αλκοόλ λόγω δυσάρεστης αντίδρασης.
Ως αποτέλεσμα υπάρχει ευρεία ποικιλία πρόσληψης αλκοόλ στην Κίνα-ένας στους 3 άντρες δεν πίνει και λίγες γυναίκες το κάνουν.
Συγκρίνοντας το αποτέλεσμα όσων κατανάλωναν αλκοόλ και όσων όχι, στην υγεία, σύμφωνα με το γενετικό τους προφίλ φάνηκε η άμεση επίδραση του αλκοόλ στον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Δυτικοί πολιτισμοί δεν φέρουν αυτά τα γονίδια, επομένως θα μπορούσε να είναι αδύνατο να γίνει παρόμοια έρευνα εδώ.
Οι περισσότερες έρευνες είναι παρατήρησης που καθιστά δύσκολο να κρίνουν ποιος παράγοντας προκαλεί ποια επίδραση.
Η ερευνήτρια Dr Iona Millwood, δήλωσε ότι οι γενετικές αναλύσεις μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε την αιτία για την επίδραση των σχέσεων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το μήνυμα είναι ότι τώρα υπάρχει σαφής ένδειξη μη προστατευτικής επίδρασης της μέτριας κατανάλωσης στο εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ καθημερινά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο Dr Stephen Burgess, δήλωσε ότι υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στην έρευνα-ότι εστίασε μόνο σε κινεζικό πληθυσμό και κυρίως στα ποτά και τη μπύρα, όχι το κρασί.
Ωστόσο, είπε ότι η έρευνα αντικατόπτρισε την επιτομή πολλών χρόνων έρευνας στην επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Υποδεικνύει ισχυρά ότι δεν υπάρχει καρδιαγγειακό όφελος από την ελαφρά κατανάλωση και ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει ακόμα και με μετρίως ελαφρά κατανάλωση αλκοόλ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}