Ένας στους 9 καπνιστές θα αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Οκτώ στους δέκα καπνιστές θα αναπτύξουν ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Ποσοστό 12% με καρκίνο του πνεύμονα δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές. Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (περίπου 15% των συνολικών περιπτώσεων) εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές. Νεότερα φάρμακα όπως οι αναστολείς της τυροσινικής κινάσης καθίστανται ανενεργά µε το κάπνισμα ή θα πρέπει να διπλασιαστεί η δόση τους.
Η οριστική διακοπή του καπνίσματος ενεργητικού ή παθητικού, παραμένει η καλύτερη προστασία και το σημαντικότερο όπλο κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Η συμπτωματολογία διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος και το φύλο. Στον άνδρα ξεχωρίζουν ο συνεχής βήχας, η αιμόπτυση και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ οι γυναίκες έχουν έντονη αίσθηση δύσπνοιας και κόπωση.
Αυτά τα στοιχεία παρουσίασε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΠΕ, Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της παρουσίασης της καμπάνιας "Φοράμε λευκό" της Roche Hellas για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφονται περισσότερες από 7000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα "στην εποχή της άκρατης πληροφόρησης, όπου οι μύθοι και οι αλήθειες συνυπάρχουν δυσδιάκριτα είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται καμπάνιες που ενημερώνουν αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους, σαν τον καρκίνο του πνεύμονα. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αξιοσημείωτες εξελίξεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου με την ανοσοθεραπεία και τις στοχευμένες θεραπείες να βελτιώνουν σημαντικά την επιβίωση και τη ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα". Όπως ανέφερε, το 22% των ασθενών έχουν ξεπεράσει τα 5 έτη ζωής.
Στις τρέχουσες εξελίξεις και στην αντιμετώπιση της νόσου αναφέρθηκε και ο κ. Γεώργιος Πισσάκας, σημειώνοντας ότι η ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις ειδικότητες που αναλαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό, η ακτινοθεραπεία έχει κομβικό ρόλο σε ΄'ολα τα στάδια της νόσου και αυτό κάνει κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη για βελτίωση των διαθέσιμων υποδομών ακτινοθεραπείας και για την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές. Ομως σήμερα υπάρχουν μόλις 48 μηχανήματα (31 στο Δημόσιο και 17 στον Ιδιωτικό Τομέα), όταν θα έπρεπε αυτά να είναι αυξημένα τουλάχιστον κατά 20 σύμφωνα και με τις ανάγκες που υπάρχουν.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}