Τον ρόλο των τροφών στην πρόκληση ή την πρόληψη καρκίνου του μαστού, διερεύνησαν 52 Ευρωπαίοι επιστήμονες, εκ των οποίων οκτώ Έλληνες.
Στη μελέτη, που παρατίθεται πιο κάτω, αξιολογήθηκαν στοιχεία για 92 τροφές, από παλαιότερες έρευνες, στις οποίες είχαν περιληφθεί συνολικά 272.098 γυναίκες (EPIC, NLCS).
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκαν οι επιστήμονες, είναι πως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η μπύρα, ο μηλίτης και το κρασί, έχουν αυξημένη επίπτωση στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Στον αντίποδα, μικρότερη επίπτωση στην εμφάνιση της νόσου έχει η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, μήλου, αχλαδιού και φυτικών ινών.
Η συντακτική ομάδα επισημαίνει πως, με εξαίρεση το αλκοόλ, δεν προέκυψαν πειστικά στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου από πρόσληψη άλλων τροφών.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά, τα οποία θεωρούνται ότι έχουν αντικαρκινική δράση.
Οι επιδημιολογικές μελέτες, ωστόσο, των συγκεκριμένων τροφών αυτών, όπως και άλλων, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα σόγιας, δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία πως η πρόσληψη λαχανικών, τροφές με καροτίνη και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Η νόσος εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως ογκίδιο στη μασχάλη, εσοχή στο δέρμα και πρήξιμο ή ερυθρότητα.
Συσχέτιση τροφών - ποτών με καρκίνο μαστού
Εμμηνόπαυση
Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται ο βαθμός κινδύνου, ο οποίος καταγράφηκε από τους συντάκτες της μελέτης, με τις τρεις πρώτες ομάδες ποτών και τροφών να εμφανίζουν αισθητά υψηλότερη επίπτωση (με κίτρινο η μελέτη EPIC και με πράσινο η μελέτη NLCS).
Οι συντάκτες της μελέτης διευκρινίζουν πως είναι πιθανό οι συνδυασμοί τροφίμων και θρεπτικών ουσιών να έχουν διαφορετική επίπτωση στην εκδήλωση της νόσου, ανάλογα με το εάν η γυναίκα βρίσκεται ή όχι στην εμμηνόπαυση.
Για τη διαμόρφωση του μοντέλου της ανάλυσης ελήφθησαν υπόψη στοιχεία, όπως η ενεργειακή πρόσληψη, το ιστορικό διαβήτη, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η καπνιστική συνήθεια, ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική δραστηριότητα και η εμμηνόπαυση.
Υπολογίστηκαν, επίσης, η ηλικία κατά την πρώτη εγκυμοσύνη και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}