"Ο κοροναϊός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται", δήλωσε προχθές ο υπουργός Υγείας. Σχεδόν καθημερινές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων πως είναι θέμα χρόνου να έρθει ο ιός και στην Ελλάδα.
Με υπαρκτό το ενδεχόμενο να ζούμε στο εξής με αυτή την πραγματικότητα, πρέπει να εμπεδώσουμε ασφαλείς συμπεριφορές για εμάς και τους γύρω μας.
Το Iatronet παρουσιάζει σήμερα οδηγίες σε τρεις κατευθύνσεις: πώς θα αντιληφθούμε ότι έχουμε νοσήσει από COVID-19, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση και κυρίως τι δεν κάνουμε.
Ως πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Πώς υποψιάζεται τη νόσο
Στην περίπτωση που κάποιος έχει επιστρέψει από ταξίδι σε χώρα "υψηλού κινδύνου", όπως η Κίνα ή η Ιταλία, παρατηρεί την υγεία του επί 14 μέρες.
Στην περίπτωση που εμφανίσει πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή βήχα, υπάρχει πιθανότητα να έχει λοίμωξη από κοροναϊό.
Τι κάνει εάν θεωρήσει ότι νοσεί
Παραμένει στο σπίτι και αναζητεί ιατρική βοήθεια τηλεφωνικά. Αναφέρει στον γιατρό το πρόσφατο ταξίδι.
Εναλλακτικά, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στα τηλέφωνα 210.5212000 ή 210.5212054.
Τι δεν κάνει εάν θεωρήσει ότι νοσεί
Πολύ σημαντικό είναι να μην βγει από το σπίτι σε περίπτωση που έχει τα παραπάνω συμπτώματα και έχει επιστρέψει από χώρα "υψηλού κινδύνου".
Ο γιατρός ή οι ειδικοί από τον ΕΟΔΥ θα τον κατευθύνουν στο σύστημα Υγείας, τηρώντας το πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί σχετικά.
Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη πως - όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ - η επιδημία στην Ιταλία φέρεται να ξεκίνησε από το νοσοκομείο της πόλης Codogno.
Προφύλαξη
Οι βασικοί τρόποι προφύλαξης από λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι εξής:
- Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.
- Συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά μετά από άμεση επαφή με τους ασθενείς ή το περιβάλλον τους.
- Αποφυγή επαφής χωρίς προστασία με αγρόκτημα ή άγρια ζώα.
- Τα άτομα με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης πρέπει να βήχουν σε χαρτομάντιλο ή στο μανίκι τους και να πλένουν τακτικά τα χέρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστούν ειδικά μέτρα για τους ταξιδιώτες.
Σε περίπτωση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, κατά τη διάρκεια ή μετά το ταξίδι, οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}