Αυξημένη επίπτωση από την COVID-19 έχουν οι καπνιστές. Σειρά μελετών δείχνουν πως εμφανίζουν αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, στην περίπτωση που προσβληθούν από τον SARS-COV 2.
Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις παραπάνω μελέτες, συγκέντρωσαν σε μία ανάλυση ο Κωνσταντίνος Βαρδαβάς από το Τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard και η Κατερίνα Νικηταρά από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στην ανάλυση, που παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται πως υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα όσον αφορά τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών με COVID-19 και τους προγνωστικούς παράγοντες.
Το κάπνισμα, μέχρι σήμερα, θεωρείται πιθανό να συνδέεται με την πρόγνωση των δυσμενών ασθενειών, καθώς οι εκτενείς ενδείξεις έχουν επισημάνει την αρνητική επίδραση της χρήσης καπνού στην υγεία των πνευμόνων και την αιτιώδη συνάφειά της με μια πληθώρα αναπνευστικών ασθενειών.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης, το κάπνισμα είναι επίσης επιζήμιο για το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανταπόκρισή του στις λοιμώξεις, καθιστώντας τους καπνιστές πιο ευάλωτους σε μολυσματικές ασθένειες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από τη γρίπη, από την οποία εκδηλώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ έχει διαπιστωθεί πως είχαν υψηλότερη θνησιμότητα στην προηγούμενη επιδημία του MERS-CoV.
Οι δύο επιστήμονες διεξήγαγαν μία συστηματική ανασκόπηση των μελετών σχετικά με την COVID-19. Περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με την καπνιστική συνήθεια σε ασθενείς με κοροναϊό και την επίπτωσή της στη σοβαρότητα της νόσου, στην ανάγκη νοσηλείας, εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου.
Αξιολογήθηκαν συνολικά 71 μελέτες, εκ των οποίων εξαιρέθηκαν 66, έπειτα από πλήρη έλεγχο και έμειναν προς διερεύνηση πέντε μελέτες. Όλες είχαν διεξαχθεί στην Κίνα: τέσσερις στη Wuhan και μία στις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας. Οι πληθυσμοί σε όλες τις μελέτες ήταν ασθενείς με COVID-19 και το μέγεθος του δείγματος κυμαινόταν από 41 έως 1.099 ασθενείς.
Χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα και των πέντε μελετών κάλυψε τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας COVID-19 (Δεκέμβριος 2019 - Ιανουάριος 2020).
Από τις μελέτες που αξιολογήθηκαν προκύπτουν τα εξής:
Η επιστημονική ομάδα του Zhou μελέτησε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά 191 ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν λεπτομερέστερα τους παράγοντες κινδύνου θνησιμότητας και τα κλινικά αποτελέσματα της νόσου.
Μεταξύ των 191 ασθενών, υπήρξαν 54 θάνατοι και 137 επέζησαν. Μεταξύ αυτών που πέθαναν, 9% ήταν καπνιστές σε σύγκριση με 4% από αυτούς που επιβίωσαν. Δεν καταγράφηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των ποσοστών καπνίσματος στους επιζώντες και στους μη επιζώντες.
Η ομάδα του Zhang, παρουσίασε κλινικά χαρακτηριστικά 140 ασθενών με COVID-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μεταξύ των σοβαρών ασθενών, το 3,4% ήταν καπνιστές και το 6,9% ήταν πρώην καπνιστές. Στα μη σοβαρά περιστατικά, το 0% ήταν καπνιστές και το 3,7% πρώην καπνιστές.
Η επιστημονική ομάδα του Huang, μελέτησε τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του COVID-19 μεταξύ 41 ασθενών. Κανένας από εκείνους που έπρεπε να εισαχθούν σε ΜΕΘ δεν ήταν καπνιστής. Τρεις από τους ασθενείς από την ομάδα που δεν χρειάστηκαν ΜΕΘ ήταν καπνιστές.
Συμπτώματα
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ασθενων που μελετήθηκαν, περιλαμβάνονται στη μελέτη του Guan και περιλαμβάνει 1.099 ασθενείς με COVID-19 από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Κίνας.
Από αυτούς, οι 173 είχαν σοβαρά συμπτώματα και 926 είχαν μη σοβαρά συμπτώματα. Μεταξύ των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, το 16,9% ήταν καπνιστές και το 5,2% ήταν πρώην καπνιστές. Στους ασθενείς με μη σοβαρά συμπτώματα, το 11,8% ήταν καπνιστές και 1,3% πρώην καπνιστές.
Στην ομάδα των ασθενών που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, εισήχθησαν σε ΜΕΘ ή πέθαναν, το 25,5% ήταν καπνιστές και το 7,6% πρώην καπνιστές. Αντίθετα, στην ομάδα των ασθενών που δεν είχαν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, μόνο το 11,8% ήταν καπνιστές και το 1,6% πρώην καπνιστές.
Στη συγκεκριμένη μελέτη δεν έγινε καμία στατιστική ανάλυση για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ της σοβαρότητας της έκβασης της νόσου και της καπνιστικής συνήθειας.
Τέλος, η επιστημονική ομάδα του Liu, αξιολόγησε πληθυσμο 78 ασθενών με COVID-19.
Βρήκε πως η ομάδα όσων είχαν ανεπιθύμητη έκβαση είχε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών με ιστορικό καπνίσματος.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}