Η απομόνωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσε να προκαλέσει κατάθλιψη, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές
Ο Guy Goodwin, του University of Oxford δήλωσε ότι όταν έχουμε πεσμένη διάθεση τείνουμε να κάνουμε πράγματα που θα τη βελτιώσουν και όταν έχουμε υψηλή διάθεση κάνουμε δραστικότητες που τείνουν να τη χαμηλώνουν. Ωστόσο στην τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας , του εγκλεισμού και της κοινωνική απομόνωση, η επιλογή δραστηριοτήτων που έχουμε είναι πολύ περιορισμένη.
Ο Goodwin εξέτασε περισσότερους από 58.000 ανθρώπους χαμηλού, μέσου και υψηλού εισοδήματος και τους συνέκρινε με χαμηλή διάθεση ή ιστορικό κατάθλιψης σε όσους είχαν υψηλή διάθεση.
Η έρευνα αξιολόγησε πώς ρυθμίζουν οι άνθρωποι την διάθεσή τους μέσω επιλογής των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και ανακάλυψε ότι αυτή η ικανότητα- ομοιόσταση διάθεσης-βλάπτεται σε ανθρώπους με χαμηλή διάθεση και μπορεί να είναι απούσα σε ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης
Ένας στους 5 ανθρώπους θα εμφανίσει μείζονα κατάθλιψη στη ζωή του και τα μέτρα του lockdown θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερα περιστατικά κατάθλιψης.
Ο Maxime Taquet, δήλωσε ότι εκπαιδεύοντας ανθρώπους να αυξήσουν την ομοιόσταση της διάθεσής τους- πώς κάποιος φυσικά ρυθμίζει τη διάθεσή του μέσω των επιλογών των δραστηριοτήτων του- θα μπορούσε να προληφθεί ενδεχομένως ή να αντιμετωπιστεί καλύτερα η κατάθλιψη.
Ο Taquet δήλωσε ότι αυτό είναι πιθανώς σημαντικό σε περιόδους κοινωνικής απομόνωσης, όταν οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη και όταν οι επιλογές δραστηριοτήτων είναι περιορισμένες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.
Πηγές:
JAMA Psychiatry.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}