Οι καπνιστές περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από CoViD-19. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούνται οι πνευμονολόγοι, αξιολογώντας σειρά πρόσφατων μελετών.
Από αυτές προκύπτει πως οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη από κορωνοϊό καπνιστές έχουν 79% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου από τους μη καπνιστές.
Οι ειδικοί θεωρούν πως κάπνισμα και CoViD-19 συνδέονται με πολλούς τρόπους. Προκαλεί βλάβη στους αμυντικούς μηχανισμούς του πνεύμονα, αυξάνει τις "πύλες εισόδου" του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αποτελεί, δε, κύριο παράγοντα κινδύνου για νοσήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η στεφανιαία νόσος, που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκαναν την Τρίτη οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου).
Η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, επικαλέστηκε στοιχεία από αξιόπιστες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το κάπνισμα συμβάλλει σε αρνητική έκβαση της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό.
Όπως εξήγησε, παρεμποδίζει, μεταξύ άλλων, τη βλεννοκροσσωτή λειτουργία του και άρα την κάθαρση εισπνεόμενων σωματιδίων, ενώ προάγει την προσκόλληση βακτηριδίων στα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών.
Οι καπνιστές - είπε - φαίνεται να έχουν αυξημένη έκφραση του υποδοχέα ACE2 που αποτελεί την "πόρτα" για την είσοδο του ιού στον οργανισμό.
Μελέτη
Η κ. Κατσαούνου αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη σε 8.910 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν από τις 20 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Μαρτίου 2020 σε 169 νοσοκομεία της Ασίας, της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής.
Από τη μελέτη προέκυψε πως το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τη ζωή των ασθενών. Αύξησε κατά 79% τις πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Στους πρώτους δύο παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνεται η ΧΑΠ και η στεφανιαία νόσος, παθήσεις στην εκδήλωση των οποίων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κάπνισμα.
Πρώιμα αποτελέσματα σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στην Αθήνα, έδειξαν ότι το 48% είναι νυν ή πρώην καπνιστές.
Την ανάγκη διακοπής της καπνιστικής συνήθειας και ενόψει του δεύτερου κύματος της επιδημίας, τόνισαν τα μέλη του προεδρείου της Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής, Παρασκευή Αγυροπούλου - Πατάκα, Μάρθα Ανδρίτσου και Ιωάννα Μητρούσκα.
Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, εστιάζει στην προστασία των νέων.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}