Ερευνητές της Cleveland Clinic, ανακάλυψαν σημαντική αύξηση των ασθενών που εμφανίζουν μυοκαρδιοπάθεια από στρες- επίσης γνωστή ως ‘’σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς’’- κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η πάθηση συμβαίνει ως αποτέλεσμα σωματικού ή συναισθηματικοί στρες και προκαλεί δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια του καρδιακού μυός. Οι ασθενείς συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής αλλά συνήθως δεν έχουν οξύ μπλοκάρισμα στεφανιαίων αρτηριών.
Ο Ankur Kalra, καρδιολόγος στην Cleveland Clinic, δήλωσε ότι το στρες μπορεί να έχει σωματική επίδραση στο σώμα και στην καρδιά, όπως δείχνουν οι αυξημένες διαγνώσεις μυοκαρδιοπάθειας που βλέπουν, και σημείωσε ότι η πανδημία έφερε πολλά επίπεδα στρες στη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι δεν ανησυχούν μόνο για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους αλλά και για οικονομικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ζητήματα καθώς και μοναξιά και απομόνωση.
Οι αιτίες του συνδρόμου Takotsubo δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Ωστόσο, οι γιατροί πιστεύουν ότι η αντίδραση ενός ανθρώπου σε σωματικά ή συναισθηματικά στρεσογόνα γεγονότα προκαλεί έκκριση ορμονών του στρες, που προσωρινά μειώνουν την ικανότητα άντλησης της καρδιάς και οδηγώντας την σε λιγότερο αποτελεσματική συστολή. Καρδιολόγοι εξέτασαν 258 ασθενείς που προσήλθαν στην κλινική με καρδιακά συμπτώματα γνωστά ως οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και τους συνέκριναν με 4 ομάδες ασθενών πριν την πανδημία.
Ανακάλυψαν σημαντική αύξηση των ασθενών που διαγνώστηκαν με μυοκαρδιοπάθεια από στρες, φτάνοντας στο 7.8% σε σύγκριση με 1.7% πριν την πανδημία.
Ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια από στρες στην πανδημία, είχαν μακρύτερη νοσηλεία σε σύγκριση με όσους νοσηλεύτηκαν πριν την πανδημία. Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων. Όλοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με αυτήν ήταν αρνητικοί στην COVID-19.
Ο Grant Reed, δήλωσε ότι για όσους αισθάνονται καταβεβλημένοι από το στρες είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Άσκηση, διαλογισμός και σύνδεση με οικογένεια και φίλους καθώς και διατήρηση μέτρων ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.
Πηγές:
JAMA Network Open.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}