Επιστήμη & Ζωή

Φρούτα, λαχανικά βοηθούν τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα

Η πλούσια σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες και φτωχή σε λιπαρά διατροφή μπορεί να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα, δείχνει νέα έρευνα.

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020, 14:43

Σοφία Νέτα
Ειδικός Συνεργάτης - Σύμβουλος Έκδοσης

"Οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου πάντοτε μας ρωτούν τι πρέπει να τρώνε για να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους. Δυστυχώς, έχουν γίνει πολύ λίγες καλής ποιότητας έρευνες που να παρέχουν αυτή την πληροφορία", λέει η ερευνήτρια Dr. Maria Abreu που είναι καθηγήτρια Ιατρικής στο University of Miami Miller School of Medicine.

Για την έρευνά τους, η Abreu και οι συνάδελφοί της εξέτασαν 17 ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Η κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου που προκαλεί διάρροια με αίμα, κοιλιακές κράμπες και πόνο. Οι ασθενείς στη νέα έρευνα βρίσκονταν σε ύφεση ή είχαν ήπια νόσο, με λίγη διάρροια, αιμορραγία ή πόνο.

Άλλοι από αυτούς έτρωγαν πολλές διαιτητικές ίνες, κυρίως από φρούτα και λαχανικά, με μόνο 10% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά. Και άλλοι έτρωγαν αρκετά φρούτα, λαχανικά και γενικότερα διαιτητικές ίνες, αλλά το 35% με 40% των θερμίδων τους προερχόταν από λιπαρά.

Μετά από ένα μήνα ακολούθησης αυτών των διαιτολογίων, οι ασθενείς τα αντάλλαξαν για άλλον ένα μήνα.

Η ανταλλαγή αυτή είχε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα είπε η Abreu. Όταν οι ασθενείς έτρωγαν τα χαμηλά λιπαρά και τις πολλές διαιτητικές ίνες είχαν χαμηλότερο εοπίπεδο φλεγμονής και βελτιωμένους δείκτες ισορροπίας της χλωρίδας του εντέρου τους. Ωστόσο η πάγια σύσταση σε πολλά άτομα με ελκώδη κολίτιδα είναι να αποφεύγουν τις πολλές ίνες.

Η Abreu είπε ότι το ίδιο διαιτολόγιο θα μπορούσε να βοηθήσει και τους ασθενείς με νόσο Crohn. Ήδη η επιστημονική ομάδα της έχει αρχίσει ανάλογη μελέτη σε αυτή την ομάδα ασθενών και αναμένει να δει τα αποτελέσματα.

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn) είναι αρκετά συχνά. Το 2015 υπολογίζεται ότι έπασχαν 11,2 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο 1-20 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού μαθαίνουν ότι έχουν κάποιο από αυτά τα νοσήματα, ενώ συνολικά πάσχουν 5-500 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού. Η πιο συχνή ηλικία διάγνωσης είναι 30-40 ετών και ύστερα στις ηλικίες πάνω από 50 ετών.

Πηγές:
Clinical Gastroenterology and Hepatology



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων